Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Zbog čega je optički internet bolji od drugih vidova konekcije

optički internet
Foto: Pixabay

Jedan od pojmova koji je sve više prisutan u razgovorima o boljem i uspešnijem radu interneta je optički internet. Svako ko želi da prihvati nove tendencije uočiće sve prednosti ovog vida konekcije.

 

U vreme kada je potrebno da sve što nas okružuje daje brži odgovor na svaki naš impuls, kreiran je optički internet kako bi odgovorio na potrebe korisnika za boljom konekcijom i bržim dolaskom do sadržaja. Bilo da se radi o fizičkim licima koja žele najkvalitetniju konekciju i spremna su da istraže ponudu, ili firmama kojima je svaki vid pospešivanja obavljanja poslova zlata vredan, optički internet stiže kao jedinstven odgovor i najbolje rešenje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kuće van grada i vikendice doživele pravu ekspanziju – evo i zašto!

 

Šta je optički internet?

 

Kako bi se svi malo bolje upoznali sa prednostima i razlozima zašto je potrebno preći na novi vid konekcije, treba malo bolje objasniti i približiti pojam optički internet. Upotrebom fleksibilnih niti tankog stakla ili plastike podaci se prenose bržim putem. To je ono što izdvaja ovaj vid konekcije od ostalih. Iako su ove niti izuzetno tanke, one omogućavaju bržu i bolju konekciju, čak i kod velikih udaljenosti. Optički kablovi su razlog ove brzine. Koriste se i prilikom telekomunikacije za prenos signala i otuda i objašnjenje za brzi prenos bez obzira na distancu. Informacije se prenose uz pomoć optičkih vlakana povezanih u snop što predstavlja optički kabel.

 

Kako se signal prenosi?

 

Ovi optički kablovi su osnovni delovi optičkih sistema. Na njima se zapravo zasniva kvalitet optičkog interneta, pre svega zbog njihove mogućnosti konverzije. On je u početku sličan svakom drugom električnom signalu koji se koristi u telekomunakcionim tehologijama i električnim mrežama već duži niz godina, ali se on u optičkom sistemu pretvara. Nakon što uđe u optičko vlakno, on poprima odlike svetlosnog signala. Upravo je ovaj čin konverzije ono što mu daje velike mogućnosti koje služe korisnicima optičkog interneta.

 

Najzad, nakon što ovaj signal dođe u stadijum izlaska iz kabla, on se vraća u svoj prvobitni oblik i opet postaje električni signal. Ovu dvostruku konverziju omogućavaju posebne vrste konvertora. Oni neprestano rade ali su, nažalost, velike osetljivosti i zbog toga su podložni havarijama.

 

optički internet
Foto: Pixabay

 

Šta ovi kablovi omogućavaju u praksi?

 

Bilo da se radi o korisnicima televizije, interneta ili telefonije, svi korisnici koji odaberu optičke kablove mogu da osete prednosti ove tehnologije u praksi. Pošto se svaki segment ovih kablova pravi od materijala visokog kvaliteta kao što je kvarc – od samih kablova, preko njihovih spojeva, sve do zaštitnih obloga koji ih štite od kvara – optički kablovi omogućavaju neprestanu upotrebu bez bojazni od kvara. Svaka od tri navedene vrste optičkih signala predstavljaju pogodnosti koje su svim korisnicima neophodne svakog dana. A naročito ljudima koji rade od kuće ili koji žele da nakon dugog radnog dana uživaju u televizijskom programu koje im pruža digitalna televizija. Oni imaju velik izbor kanala uz čistu i jasnu sliku koja ne gubi na kvalitetu bez obzira na to koliko koristite svoj televizor i kakve kanale gledate.

 

Koje su prednosti za korisnike interneta?

 

U današnje vreme, veliki broj ljudi je prinuđen da radi od kuće i održava vezu sa svojim poslom putem interneta. Nažalost, pošto postoje mogućnosti da se takva organizacija rada nastavi i u narednim mescima, neophodno je pronaći internet konekciju koja će im pružiti iskustvo rada u pravoj kancelariji, bez prekida veze i uz najbržu moguću brzinu. Upravo su to dve stvari koje pruža Hipernet, i to na različitim vrstama uređaja, svuda u vašoj kući ili kancelariji. Zbog toga ćete neometano moći da obavljate svoj posao, ali i da uživate u drugim pogodnostima interneta.

 

Optički internet i digitalna televizija koje omogućavaju optički kablovi i optički prenos podataka imaju mnoge prednosti u odnosu na dostupne alternative. Njihova stabilnost i pouzdanost su dve najvažnije odlike zbog kojih su ove opcije bolje od drugih dostupnih.

 

Ljiljana Bugarin

 

PROČITAJTE JOŠ: Najčešće greške koje se prave prilikom traženja posla

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz