• Kuće van grada i vikendice doživele pravu ekspanziju – evo i zašto!

    Poslednjih godina na tržištu nekretnina dolazi do preokreta. On predstavlja logičnu posledicu novoobrazovane normalnosti do koje je dovela globalna pandemija virusa korona. Ovo podrazumeva izmenjenu perspektivu kada je u pitanju kvalitet života na prvom mestu i potrebu za postizanjem osećaja sigurnosti, kao i izvesnog komfora, ulaganjem u nekretnine van grada.   S druge strane, sve […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kuće van grada i vikendice doživele pravu ekspanziju – evo i zašto!

    Poslednjih godina na tržištu nekretnina dolazi do preokreta. On predstavlja logičnu posledicu novoobrazovane normalnosti do koje je dovela globalna pandemija virusa korona. Ovo podrazumeva izmenjenu perspektivu kada je u pitanju kvalitet života na prvom mestu i potrebu za postizanjem osećaja sigurnosti, kao i izvesnog komfora, ulaganjem u nekretnine van grada.

     

    S druge strane, sve brža svakodnevica u urbanim sredinama nesumnjivo dovodi do jedne opšte prezasićenosti kada je moderan stil života u pitanju. To mnoge osvešćuje po pitanju potrebe za jednostavnijom alternativom.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Najčešće greške koje se prave prilikom traženja posla

     

    U tekstu koji sledi detaljnije ćemo govoriti o uzročnicima pomeranja fokusa na tržištu nekretnina ka kućama van grada i vikendicama. Biće reči i o ukupnoj ponudi i izboru ovakvih nepokretnosti na našem prostoru.

     

    Uticaj globalne pandemije na tržište nekretnina

     

    Budući da je pandemija virusa korona pogodila mnoge industrije, prostor za ulaganje sredstava se znatno suzio. Mnogi prepoznaju nekretnine kao jedinu zaista sigurnu investiciju u ovim nesigurnim vremenima. Zbog toga tržište nekretnina doživljava procvat, koji inicijalno nismo mogli pretpostaviti. Ipak, analizom dešavanja nakon konstatovanja porasta interesovanja možemo zaključiti da je ovo zaista prirodan sled događaja.

     

    Iako stanovi u većim gradovima ne gube na popularnosti, interesantan preokret prepoznajemo u interesovanju za vikendice i uopšte kuće van gradova. Pored toga što nas iskustvo izolacije i socijalna distanca kao novoformirana društvena norma dovodi do sponznaje da je ulaganje u komfor više no opravdano, kupovina vikendice se ukazuje i kao pametna investicija u cilju finansijske dobiti. Naime, postoje mnogi koji se ne odlučuju za kupovinu, ali su zainteresovani za iznajmljivanje ovakvih objekata. Novonastala situacija svakako dovodi i do više interesovanja za domaći turizam. A to je usko u vezi sa kupovinom vikendice kao dobrim ulaganjem.

     

    Svest o značaju dobrog kvaliteta života

     

    Brz stil života savremenog čoveka, poslednjih godina više no ranije, dovodi u situaciju da usmerava svu energiju na obaveze i brojne zahteve koje tržište rada danas ima luksuz da postavlja. Usmereno na egzistencijalna pitanja, te u težnji ka finansijskoj sigurnosti, mlado i uopšte radno sposobno stanovništvo prelazi u gradove, jer oni prirodno nude i bolje mogućnosti zaposlenja i napretka.

     

    S druge strane, svakodnevica koju ovakva situacija podrazumeva postaje monotona, zamorna i dovodi do prezasićenosti. U ovom trenutku možemo da konstatujemo da je sticajem okolnosti urbanizovan i ubrzan stil života većine doveo do pomenute prezasićenosti. Ona, pak, osvešćuje ljude po pitanju vrednosti slobodnog vremena, jednostavnijeg života, odmora i prirodnog ambijenta. S ciljem da pobegnu od gradske vreve u toku slobodnih dana, mnogi će se odlučiti za kupovinu vikendice ili kuće van grada. Tamo će moći da se posvete sebi i svojoj porodici, kao i da provedu preko potrebne trenutke odmora u miru koji pruža prirodno okruženje.

     

    vikendice
    Foto: Pexels

     

    Popularne destinacije za kupovinu vikendice u Srbiji

     

    Naša zemlja obiluje prirodnim lepotama, koje smo ranije češće nepravedno zanemarivali. Danas, međutim, sve više prepoznajemo njihovu visoku vrednost. Brojne reke, jezera, svežina planinskog ambijenta, te umirujuće zelene ravnice i idilična sela svakako ukazuju na to da je u ovom pogledu izbor šarolik i bogat. U zavisnosti od mesta prebivališta, ljudi mogu da se odluče za komfor u prirodnom ambijentu, koji je u svakom od krajeva Srbije odlikovan određenim specifičnostima.

     

    Kada je kupovina vikendice u pitanju, najviše interesovanja bude vikend naselja i sela koja se nalaze u blizini većih gradova, odnosno koja su povezana putevima sa urbanim sredinama. Kako su kupci pretežno stanovnici gradova, a pri tome će svaki kupac birati pre svega lokaciju do koje može brzo i lako stići, tržište nekretnina beleži porast interesovanja za vikendice u Inđiji, kao i uopšte vikend naselja u blizini i na teritoriji Fruške gore. Za Novosađane će naročito atraktivni biti Sremski Karlovci, kao i Beočin. Za stanovnike prestonice Srbije upravo je blizina Beograda velika prednost kada su u pitanju vikendice na Avali i Kosmaju, gde je potražnja u stalnom porastu.

     

    Benefiti kupovine vikendice i pretpostavka budućnosti tržišta

     

    Posedovanje kuće u nekom od sela ili vikend naselja svakako sa sobom nosi brojne benefite. Oni se, pre svega, ogledaju u uvek dostupnoj opciji za odmor i promenu. Komfor koji podrazumeva kuća van grada je u poređenju sa životom u stanu zaista nemerljiv. Iako gradski život uključuje široke mogućnosti u domenu zaposlenja, socijalizacije, kulturnog uzdizanja i zabave, mir i povezivanje sa prirodom u ambijentu koji nude destinacije van gradova u našoj zemlji je nešto čemu sve više težimo.

     

    S druge strane, kupovina nekretnine van grada otvara i opciju negovanja lepih i korisnih hobija. Među njima može biti uzgoj voća i povrća za svoje potrebe. Kako interesovanje za vikendice evidentno raste, a cene imaju tendenciju da ga prate, možemo da zaključimo da je ovaj trenutak idealan za kupovinu. Odlaganje može dovesti do poskupljenja ponude za koju se interesujete.

     

    Pored toga što dovodi do poskupljenja, porast interesovanja svakako dovodi i do širenja ponude. Ona će sve više težiti ka tome da odgovori na potrebe interesenata. Pretpostavka je, dakle, da je ovakva situacija na tržištu nekretnina trend. Taj trend će se održati i kretati uzlaznom putanjom i u narednom periodu.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Procvat tržišta nekretnina i određeni preokreti koji se na njemu dešavaju, a koji podrazumevaju prelazak granica gradova i širenje vidika povodom investiranja u nekretnine na područjima koja nisu urbanizovana, predstavlajju aktelnu temu danas. To je, takođe, interesantan fenomen u kontekstu razgovora o uticaju pandemije na društvo. Ukoliko planirate ulaganje u nekretnine, vikendice su svakako opcija koja će se ispostaviti kao isplativa i pametna odluka.

     

    Ljiljana Bugarin

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin