• Najčešće greške koje se prave prilikom traženja posla

    Poslali ste radnu biografiju na mnoštvo internet oglasa za posao i niste dobili nijedan odgovor. Čini vam se da proces potrage za novom poslovnom prilikom predugo traje i počeli ste da se pitate gde grešite i šta nije u redu sa vašom prijavom. Na kompetitivnom tržištu rada samo jedna greška može biti kobna i izbaciti […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Najčešće greške koje se prave prilikom traženja posla

    Poslali ste radnu biografiju na mnoštvo internet oglasa za posao i niste dobili nijedan odgovor. Čini vam se da proces potrage za novom poslovnom prilikom predugo traje i počeli ste da se pitate gde grešite i šta nije u redu sa vašom prijavom. Na kompetitivnom tržištu rada samo jedna greška može biti kobna i izbaciti vas iz trke za poslom iz snova. Pogrešan odgovor tokom intervjua koštaće vas dobre prilike i negativno se odraziti na vaše samopouzdanje tokom daljeg procesa potrage.

     

    U narednim redovima navešćemo nekoliko smernica koje će vam pomoći da izbegnete najčešće greške koje se javljaju prilikom traženja posla.

     

    Loše pripremljena radna biografija

     

    Radna biografija predstavlja najznačajniji korak u procesu pronalaska posla i prvi kontakt sa potencijalnim poslodavcem. Nedostatak informacija i loše koncipiran CV mogu ostaviti utisak nedovoljne zainteresovanosti kandidata za navedenu poziciju, kao i njegove loše organizovanosti.

     

    Pisanje kvalitetne radne biografije zahteva vreme i postupnosti. Ipak, kada uzmemo u obzir njen značaj prilikom zapošljavanja, svesni smo da će nam ona omogućiti da stignemo do željenog cilja. Budite koncizni i koncipirajte informacije tako da na prvi pogled budu jasne potencijalnim poslodavcima. Dopunite CV najsvežijim radnim iskustvima i edukacijama, a akcenat stavite na veštine koje su značajne za poziciju za koju trenutno aplicirate. Prikažite sebe u najboljem mogućem svetlu i zasigurno ćete biti bliže stepeniku koji vodi do intervjua za posao.

     

    Slaba vidljivost na tržištu rada

     

    Proces potrage za poslom podrazumeva stalnu prisutnost na tržištu rada i praćenje aktuelnih oglasa. Međutim, oslanjanje na pretraživanje sajtova za oglašavanje neće doneti veliki uspeh u pronalaženju posla. Obavezno napravite profil na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, koja vam može pomoći da dođete do budućeg poslodavca i ostvarite korisne poslovne kontakte.

     

    Veći gradovi nude bolju priliku za posao, pa Beograd ili neki drugi grad može biti vaša lokacija za početak nove karijere. Obnovite stare kontakte sa fakulteta, prethodnih radnih mesta, zatim komunicirajte sa prijateljima i raspitajte se o eventualnim otvorenim pozicijama u njihovom random okruženju. Umrežavanje je danas ključ uspeha u biznis svetu, bilo da je reč o pronalasku posla ili novih klijenata.

     

    o čemu da vodite računa prilikom traženja posla
    Foto: Pexels

     

    Nedovoljna priprema za intervju

     

    Poziv na razgovor za posao znači da se poslodavac, na osnovu dobro napisane radne biografije, zainteresovao za vas i želi da vas dodatno upozna. Intervju je prilika da osigurate sebi željenu poziciju i zato ne smete propustiti pruženu šansu. Pre nego što odete na razgovor, dobro se informišite o kompaniji, koristeći sve raspoložive izvore, te na samom intervjuu pokažite interesovanje za poslove kojima se firma bavi i uvek postavljajte pitanja.

     

    Sumirajte vaše prethodno radno iskustvo i pripremite neke odgovore unapred, te istaknite zašto ste baš vi idealni kandidat za traženu poziciju. Pokažite motivaciju za radom, budite samouvereni i opušteni, klonite se digresija i držite se postavljenih pitanja. Podrazumeva se da nećete kasniti na razgovor i da ćete odabrati odgovarajuću odevnu kombinaciju, jer ove stavke ostavljaju prvi utisak, pre nego što sam intervju otpočne.

     

    Izostanak referenci

     

    Pozitivna iskustva koja prethodni poslodavci ili menadžeri imaju o vama, igraju veliku ulogu u pronalasku nove radne pozicije. Zato ih treba podeliti prilikom apliciranja za posao, ili naknadno na zahtev potencijalnog poslodavca. Preporučuje se da ih ne šaljete kao deo propratnog pisma ili radne biografije, već da načinite posebnu listu ili folder, gde će se nalaziti sve reference. Obavezno stavite puno ime i prezime osobe koja garantuje za vas, kontakt mejl i broj telefona, kao i poziciju u kompaniji.

     

    Neorganizovanost

     

    Slanje prijava na što više otvorenih oglasa, bez prethodnog detaljnog informisanja, na kraju će se završiti bez velikog uspeha. Izgubićete mnogo vremena, a ponestaće i entuzijazma. Dobro istražite sve otvorene pozicije i aplicirajte na one koje odgovaraju vašem prethodnom radnom iskustvu, kao i obrazovanju. Pratite ceo proces potrage za poslom, tako što ćete voditi dnevnik o svim preduzetim akcijama i beležiti na koje ste se sve oglase javili, kao i gde ste pozvani na intervju.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Pronalazak posla iziskuje mnogo energije i uloženog vremena, kao i postupnost i strpljenje tokom celokupnog procesa. Uzmite u obzir navedene savete i sasvim smo sigurni da ćete uspešno okončati potragu. Srećno!

     

    Ljiljana Bugarin

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija