Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Tajne srećnog braka: Kako formirati i održavati skladnu vezu sa partnerom

brak
Foto: rawpixel.com

Utemeljen na osećanju koje pokreće svet i motiviše nas da budemo najbolja verzija sebe zarad osobe koju volimo, brak predstavlja zajednicu u koju ulazimo sa mnogo entuzijazma i planova. U brak ulazimo sa uverenjem da to osećanje ne može izgubiti na intenzitetu, već samo rasti i nadograđivati se kroz zajednička iskustva.

 

S druge strane, ma koliko bila divna pomisao na ljubav kao na nepromenjivog činioca naših života, prirodno neizvesni životni tokovi, a zatim i užurbana svakodnevica, obaveze i izazovi koji ih prate, mogu dovesti do preispitivanja ili zanemarivanja veze sa partnerom.

 

Uzimajući „zdravo za gotovo“ vezu koju smo sa partnerom ustanovili, možemo doći u situaciju da temelji koje smo svom životu brakom postavili budu poljuljani. Zbog toga je važno da negujemo emociju koja nas je uvela u brak. Treba da redovno podsećamo sebe i partnera na razloge zbog kojih je ona u nama prvobitno probuđena.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zbog čega je optički internet bolji od drugih vidova konekcije

 

Iskrenost, otvorenost i razgovor

 

U svakodnevici ophrvanoj obavezama i rutinama, neretko imamo tendenciju da pojedina nezadovoljstva i nesporazume „guramo pod tepih“ ili da pretpostavljamo razloge partnera za određene postupke i reakcije. Pri tom, izostavljamo ono što je zapravo temelj stabilne veze, a to je razgovor. Iskren i otvoren razgovor na temu svega što nas u vezi sa partnerom i zajedničkim životom navodi na izvesna preispitivanja ili što u nama budi osećaj nezadovoljstva (ili čak nevoljenosti), od izuzetne je važnosti. Nemojte zanemarivati neslaganja i nemojte se prepuštati afektu. Umesto toga, izdvojte vreme za razgovor i uložite energiju u otvaranje ovih tema sa partnerom.

 

Jednako kao što je važno da iskreno govorite o svojim osećanjima i argumentujete svoje stavove i postupke, važno je i da saslušate partnera i uzmete u obzir njegove emocije. Imajte na umu da vaša međusobna neslaganja u partneru bude osećanja koja su veoma slična, ako ne i ista kao ona koja su u vama probuđena. Iz tog razloga je potrebno da se zaustavite ako primetite da automatski krivite drugu stranu za sve ono što predstavlja kamen spoticanja u vašoj vezi.

 

S druge strane, razgovori sami po sebi treba da se vode i bez nezadovoljstava kao pokretača, već i zarad održavanja dobrog odnosa koji nije ugrožen neslaganjima. Ponekad zaboravljamo vrednost ćaskanja, upućenosti u sitne događaje i tokove života partnera mimo same veze, a u vezi sa njegovim poslom ili društvenim životom. Nemojte dozvoliti da dođete u takozvanu fazu cimerisanja i da razgovori sa bračnim drugom budu svedeni na razmenu informacija o nabavkama, računima i terminima za roditeljski. Umesto toga, pokažite interesovanje za partnera kao osobu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kuće van grada i vikendice doživele pravu ekspanziju – evo i zašto!

 

Strast i intima

 

Intima kao pojam seže mnogo dalje od samog seksualnog života. Ipak, razgovor o njoj uglavnom povezujemo sa onom intimom koja se odvija u ovom domenu. Seksualnost je vrlo važna stavka u životu svake zrele osobe i seksualni život supružnika je bitno osvežavati. Strast sama po sebi ne znači samo fizičku privlačnost. Trebalo bi da se odnosi na želju i čin koji je prati, što moramo aktivno podsticati.

 

Ukoliko zamenarimo ovaj segment veze, može doći do frustracija i preispitivanja sebe i partnera. A zatim i do ljubomore i nezadovoljstava. Ona se mogu projektovati na sve ostale domene zajedničkog života. Seks polako izlazi iz domena tabua i danas možete posetiti sex shop u Srbiji ili pogledati online ponudu ovakvih prodavnica u potrazi za zanimljivim dodacima vašem seksualnom životu. Možete povremeno iznenaditi partnera izazovnim vešom ili rekvizitom koji može doprineti obostranom seksualnom užitku.

 

Iako mnogi povezuju strast sa osećanjem ljubavi, odnosno oslanjaju se na ljubav kao pokretač strasti, seksualni čin je zapravo oblik pokazivanja ljubavi. Zato ne postoji ništa loše u tome da ga unapredimo malim inovacijama i uložimo trud u unapređenje ovog vida povezanosti sa partnerom.

 

brak
Foto: rawpixel.com

 

Zajedničke aktivnosti

 

Zajedničke aktivnosti mogu zaista pozitivno uticati na stabilnost veze i činiti da povezanost među partnerima bude intenzivnija i jača. Vrlo je važno da partneri imaju neki vid zajedničke zabave, zajedničke prijatelje, interesovanja ili hobije. Time će oplemeniti svoju vezu i svakodnevni život. Ukoliko vas na primer vaš poslovni angažman iscrpljuje, jasno je da ovakav stil života zahteva i odmor. Stoga se ponekad čini nemogućim da uklopite osnovne potrebe vaše svakodnevice sa slobodnim vremenom za zabavu sa supružnikom.

 

Nemojte se uvek prepustiti potrebi da se osamite na kraju radnog dana, odnosno preusmerite tu potrebu na odnos sa partnerom. Možete imati drugi vid odmora, kao što je filmsko veče u udobnosti svog doma. Vreme za odmor, dakle, isto može biti oblik zajedničke aktivnosti, dok je uz to dobro da izdvojite određeno vreme u toku nedelje da izađete sa zajedničkim prijateljima ili da negujete zajednički hobi.

 

Brak i briga o sebi

 

Ne biste li bili zadovoljni svojom vezom i svojim partnerom, potrebno je da pre svega budete zadovoljni sobom. Samopouzdanje u velikoj meri menja perspektivu i pogled na odnose sa drugim ljudima. Od velike je važnosti da zarad kvaliteta svoje veze pre svega brinete o sebi. Ovo se odnosi na brigu o fizičkom izgledu, ali i o duhovnom miru i sopstvenim potrebama u tom smislu. Potrudite se da ne zanemarujete sebe. Rezervišite određene trenutke u toku dana ili nedelje za unapređivanje i negovanje sebe kao individue.

 

Naročito ukoliko imate porodicu, ponekad ćete se osećati prosto sebičnima ukoliko umesto pripremanja večere odlučite da poručite dostavu i odete na manikir. Oslobodite se takvog načina razmišljanja. Budite uvereni da brigom o sebi zapravo doprinosite svojim odnosima sa ljudima koje volite. Naposletku, nesumnjivo želite da pružite partneru najbolju verziju sebe, a sebi optimističan pogled na svoju vezu podstaknut visokim samopuzdanjem.

 

Ukoliko valjan brak predstavlja osnovu vašem životu, pred vama će se otvoriti vrata ka uspesima i u drugim domenima. Zasigurno ćete u koštac sa svim životnim izazovima ulaziti snažniji i smeliji, znajući da imate ovakav oslonac. I da se na kraju dana uvek vraćate partneru sa kojim možete sve podeliti. Negujte ljubav u svom životu i ona će vas motivisati da uvek idete korak dalje i uložite više energije za ostvarivanje životnih ciljeva.

 

Ljiljana Bugarin

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz