Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Ni loše vreme ni korona nisu sprečili održavanje “Pastirskog dana” (Foto)

pastirski dan 2020

Ni loše vreme ni koronavirus nisu sprečili da se i ove godine u zrenjaninskom prigradskom naselju Mužlja održi tradicionalna manifestacija „Pastirski dan“, 16. po redu.

 

U mnogo skromnijem izdanju, baš kako su organizatori iz Udruženja „Remus“ i najavili, i uz poštovanje svih epidemioloških mera, i ove godine održano je takmičenje u kuvanju pastirskog ovčjeg paprikaša. Svoje umeće su pokazali i mladi bičevaoci. A u prostorijama „Petefija“ otvorena je izložba na kojoj su se mogli videti motivi iz pastirskog života.

 

PROČITAJTE JOŠ: Aplikacija “Bebilica” odmah naišla na sjajne reakcije dece i roditelja

 

Ni ove godine, kao ni prethodnih, bračni par Eržebet i Janoš Šetet nije propustio priliku da posetioce na slikovit način podseti kako se to nekada živelo.

 

– I ove godine kuvam starinsko jelo od tarane i kobasica. To je nekada bilo omiljeno, ali i jedino jelo pastira u ritovima. Sad bar imam alevu papriku, nekad ni nje nije bilo, pa se jelo zacrvenelo od paprike iz kobasice – priča za portal zrenjaninski.com Eržebet Šetet.

 

pastirski dan 2020

 

A na skromnoj trpezi poneka jabuka, pečena ludaja, bareni krompir, crni i beli luk, tek pokoji orah…

 

– U ovo vreme ovce su se vraćale sa pašnjaka da prezime u toru. Svi su se poslovi u polju završavali. Životinje i biljke, pa i ljudi, pripremali su se za zimu – ističe Eržebet.

 

PROČITAJTE JOŠ: Gosti iz Belgije oduševljeni zanatskim pivom iz zrenjaninske mini-pivare

 

Ona dodaje da ni nju ni Janoša zdravlje više ne služi dobro, ali dokle god mogu, dolaziće na ovu manifestaciju kako bi od zaborava sačuvali jedno lepo vreme.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM