Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Farmer Jugoslav Tomić prosuo 2.500 litara mleka jer nema kome da ga proda (Video)

jugoslav tomić proizvodi mleko
Foto: Pexels

I jutros je na farmi čiji je vlasnik Jugoslav Tomić iz Stajićeva, sela nedaleko od Zrenjanina, pomuženo mleko. Rashlađeno je i čeka kupca do večeras. Ukoliko se kupac ne pojavi, i današnja proizvodnja mleka završiće u kanalizaciji. Baš kao i jučerašnja.

 

– Mi krave da pomuzemo moramo. Mleko pripremimo za prodaju, rashladimo, tako može da stoji do uveče. Ako se nijedna mlekara ne javi, mleko mora da se prospe. Biće ga istina manje, jer sam 30 muznih krava prodao, a šest ide na klanje. Prodavaću krave i dalje jer od mleka više nema života – priča Jugoslav Tomić za portal zrenjaninski.com.

 

PROČITAJTE JOŠ: Mlečno-mesna sala na pijaci u Jug Bogdanovoj ulici već duže vreme nije u funkciji

 

Poslednjih pet godina Tomić, koji na muži ima 150 krava, mleko je prodavao mlekari „Belkino“. I kad je cena bila niska i kad je cena bila viša, 2.500 litara mleka u proseku dnevno išlo je u „Belkino“.

 

– Početkom ovog meseca, negde 6. ili 7. marta, nazvao me je direktor sirovinskog odseka „Belkina“, s kojim sam maltene na dnevnoj vezi poslednjih pet godina, da mi kaže da cena mleka pada i da je oni više neće plaćati koliko su do tada. Nisam baš bio preterano ljubazan ali smo se dogovorili da nastavimo do 15. marta pa ćemo videti. I ostale mlekare su počele da spuštaju cene i meni je bilo jasno šta se dešava. Kad smo se čuli 15. rekao mi je, cena je sada 55 dinara sa PDV-om, ali nama više tvoje mleko ne treba. U međuvremenu sam razgovarao i sa vlasnikom i direktorom „Belkina“ – priča Tomić.

 

„Ne treba meni milostinja“

 

On mu je, kako navodi naš sagovornik, ponudio kao pomoć da kupe mleko još dva dana, dok se ne snađe.

 

– Ne treba meni milostinja. Suština je da posle pet godina saradnje, i kad su cene bile niske i kad su bile povoljnije za nas proizvođače, njima više moje mleko ne treba. Godišnje sam „Belkinu“ isporučivao između 800.000 i milion litara mleka. Zvao sam i ostale mlekare, mleko više nikom ne treba. Može, ako ću da ga prodam za 30 – 40 dinara. Tu računice nikakve nema i za nas proizvođače je to poniženje. Odakle sad u ovoj državi mleko, iz kog dela je stiglo, ne znam. Ali, ako je otkupna cena 30 ili 40 dinara, zašto onda u radnji nije 80, to ja pitam. Zašto je u radnji od 120 pa naviše – priča Jugoslav Tomić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Bliži se kraj stečaja u „Biseru“: Fabrika od koje je živelo celo selo i zvanično nestaje

 

Jako mu je žao, kaže, da mleko prosipa ali da ga skladišti niti ima uslova niti može. Ne može, zbog zakonskih propisa, ni da ga pokloni.

 

– Vidim komentare zašto mleko ne prodajem na pijaci. Pa, ja nemam 10 -15 litara viška dnevno nego 2.500 litara. Žalosno je sve ovo što se dešava – ističe Tomić i dodaje da će krenuti u ozbiljnu rasprodaju krava, svog blaga koje je sticao i negovao decenijama.

 

Na farmi Jugoslava Tomića u Stajićevu trenutno ima 300 goveda, od kojih su 150 muzne krave.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz