• Bliži se kraj stečaja u „Biseru“: Fabrika od koje je živelo celo selo i zvanično nestaje

    Stečajna upravnica preduzeća za proizvodnju kućne hemije „Biser“ iz Kumana Ružica Mikloš podnela je Privrednom sudu u Zrenjaninu završni izveštaj sa završnim računom, što je poslednji dokument pred zaključenja stečajnog postupka.   Stečaj u nekada uzornoj fabrici, koja je zapošljavala više od stotinu radnika, traje od aprila 2017. godine. Pokrenut je na zahtev novosadskog advokata […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Bliži se kraj stečaja u „Biseru“: Fabrika od koje je živelo celo selo i zvanično nestaje

    Stečajna upravnica preduzeća za proizvodnju kućne hemije „Biser“ iz Kumana Ružica Mikloš podnela je Privrednom sudu u Zrenjaninu završni izveštaj sa završnim računom, što je poslednji dokument pred zaključenja stečajnog postupka.

     

    Stečaj u nekada uzornoj fabrici, koja je zapošljavala više od stotinu radnika, traje od aprila 2017. godine. Pokrenut je na zahtev novosadskog advokata Božidara Beronje. Kako nije bilo elemenata za reorganizaciju, u „Biseru“ je iste godine proglašeno bankrotstvo.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Posao u Zrenjaninu: Firma „A Class Realestate“ širi svoj tim – prijavite se

     

    Za vreme trajanja stečaja, prodajom nekretnina, opreme i zaliha, unovčena je imovina „Bisera“ i na račun preduzeća u stečaju slilo se 47,1 milion dinara. Nekretnine je za 43,9 miliona kupila firma „Knežev grup“ iz Bečeja. Oprema je prodata za tri miliona, a zalihe za 179.620 dinara. Od priliva je za početak trebalo platiti troškove stečajnog postupka – 9,7 miliona dinara, kao i troškove sudskog postupka od 6,1 milion dinara. Konačna nagrada stečajnog upravnika iznosi 6,6 miliona dinara, a troškovi 267.610 dinara.

     

    Predloženo brisanje fabrike iz registra privrednih društava

     

    U završnom izveštaju je predloženo da Privredni sud naloži Agenciji za privredne registre da, po pravosnažnosti rešenja, izbriše stečajnog dužnika „Biser“ iz registra privrednih društava. Time će fabrika i zvanično prestati da postoji. Stečajni postupak će biti nastavljen samo nad stečajnom masom, jer i dalje postoji nekoliko parnica pred različitim sudovima, pa je za njihovo vođenje potrebno ostaviti novca na računu.

     

    Za konačnu deobu poveriocima, kada se odbiju svi nabrojani troškovi, ostalo je 10,2 miliona dinara. Njih će podeliti 39 poverilaca, među kojima su nekoliko firmi, osiguravajuća kuća, javna preduzeća i fizička lica.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „Biser“ je nekada bila fabrika od koje je živelo celo selo, a godinama pre uvođenja stečaja suočavala se sa problemima. Isprva je izgledalo da će se uz pomoć unapred pripremljenog plana reorganizacije izvući iz stečaja. Spasa joj, ipak, nije bilo.

     

    U pogonima se jedno vreme odvijala proizvodnja, ali zaposleni nisu redovno dobijale plate. Fabrika je proizvodila tečnost za suđe i omekšivač kao robne marke za „Metro“, a vođeni su i pregovori sa jednim trgovinskim lancem iz Albanije. Tada je u proizvodnji bilo angažovano između 50 i 70 radnika.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 4

    1. Još jedan biser našeg lepog Banata je uništen sve je narod napravio a vlast prodala ubescenje bitno je da stečajni upravnik dobije nagradu od 6 miliona za to se ide na robiju a ne nagrada nakaradno sudstvo i nakaradna država živela Smrdija

    2. Već viđen scenario a, niko nije odgovarao! Po ovom scenariju su i Zrenjaninske fabrike uništene! I normalno za to niko nije odgovarao.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija