• Uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet: Laureat Slavko Gordić

    Književnik, književni kritičar i esejista Slavko Gordić trideseti je laureat Nagrade Fonda „Todor Manojlović“, koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.   Njemu je „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ uručena na današnjoj svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.   Nagradu su laureatu za 2021. godinu dodelili predsednik i članovi Upravnog odbora Fonda „Todor […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet: Laureat Slavko Gordić

    Književnik, književni kritičar i esejista Slavko Gordić trideseti je laureat Nagrade Fonda „Todor Manojlović“, koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.

     

    Njemu je „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ uručena na današnjoj svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.

     

    Nagradu su laureatu za 2021. godinu dodelili predsednik i članovi Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ Nenad Šaponja, Gojko Tešić i Milan Bjelogrlić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Novina u stalnoj postavci Narodnog muzeja: Lekovito bilje srednjeg Banata

     

    Prisutne je, u ime Grada Zrenjanina, pozdravio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

     

    – Obradovan i dirnut priznanjem kojim sam počastvovan, moram odmah reći – bez ceremonijalne, lažne skromnosti – da nagradu s imenom značajnog, svestranog i u svemu samosvojnog Todora Manojlovića zacelo zaslužuju pre mene toliki valjani pregaoci. Među njima su i moje kolege sa iste adrese, s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Gojko Tešić i Milivoj Nenin. Oni su zapaženi poznavaoci i izučavaoci dela i delovanja Todora Manojlovića – kazao je Slavko Gordić.

     

    slavko gordić

     

    Temeljno i odgovorno zagovarao najviše modernističke vrednosti

     

    Upravni odbor Fonda je, obrazlažući odluku o dobitniku nagrade, naveo da je književnokritička misao Slavka Gordića u najlepšoj tradiciji onoga što moderni umetnički senzibilitet Todora Manojlovića danas može da znači.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Stevan Tontić ovogodišnji dobitnik književne nagrade „Đura Jakšić“

     

    „Istovremeno, njegovo prozno, esejističko i kritičko delo i delovanje ostavilo je veoma dubok trag kako u savremenoj produkciji srpske književnosti, tako i u antologijskim izborima kojima se svojim kvalitetom preporučilo. Ako bismo hteli da kontekstualizujemo njegov esejistički rukopis, onda ga sasvim sigurno možemo iščitavati u najlepšoj tradiciji koju čine Stanisalav Vinaver, Todor Manojlović, Miloš Crnjanski i Milan Kašanin. U poslednjih nekoliko decenija, kritičarski i esejistički rad Slavka Gordića temeljno je i odgovorno zagovarao najviše modernističke vrednosti srpske književnosti. Pritom, ne zananemarujući tradicionalni kontekst“, saopštio je Upravni odbor, koji je odlučivao o dobitniku književne nagrade.

     

    Fond „Todor Manojlović“ svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine. Učinio je to sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja. U međuvremenu je ustanovljena prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“. Ona je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo je u saglasju sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura