• Stevan Tontić ovogodišnji dobitnik književne nagrade „Đura Jakšić“

    Stevan Tontić ovogodišnji je dobitnik književne nagrade „Đura Jakšić“, koju po 37. put dodeljuje Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje.   Odluku je doneo žiri u sastavu: Marija Šimoković (predsednica žirija), Dragan Jovanović Danilov i Srđan Orsić.   PROČITAJTE JOŠ: Uživajte u muzici i kadrovima: Profesor Veljko Torbica predstavio novi spot   Nagrada je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Stevan Tontić ovogodišnji dobitnik književne nagrade „Đura Jakšić“

    Stevan Tontić ovogodišnji je dobitnik književne nagrade „Đura Jakšić“, koju po 37. put dodeljuje Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje.

     

    Odluku je doneo žiri u sastavu: Marija Šimoković (predsednica žirija), Dragan Jovanović Danilov i Srđan Orsić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Uživajte u muzici i kadrovima: Profesor Veljko Torbica predstavio novi spot

     

    Nagrada je Tontiću dodeljena za knjigu poezije „Opsada moga Ja“ u izdanju beogradskog Arhipelaga.

     

    „Čestitamo izdavaču i žao nam je što ne možemo da obradujemo dobitnika nagrade koji više nije među nama. Sigurni smo da bi bio vrlo ponosan što je pored Ljubomira Simovića, Vojislava Despotova, Radmile Lazić, Matije Bećkovića, Dragana Jovanovića Danilova, Duška Novakovića i inih on postao dobitnik ovog visokog priznanja koje nosi ime našeg velikog pesnika“, saopštila je Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje, uz napomenu da je ove godine stigao zavidan broj pesničkih knjiga koje su konkurisale za najbolju.

     

    Stevan Tontić je rođen 1946. godine u Sanskom Mostu. Preminuo je 12. februara ove godine u Novom Sadu. Između ta dva datuma pisao je poeziju, prozu, eseje, kritiku i prevodio sa nemačkog jezika.

     

    Za svog života je objavio na desetine knjiga pesama koje su prevođene i nagrađivane širom sveta.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „U savremenoj poeziji Stevan Tontić je na zavidnom mestu. Sigurno će sada kada je krajem života zaokružio svoj poetski glas, neminovno, doći i brojne prave valorizacije njegovog dela“, naveo je žiri u obrazloženju odluke.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin