• Novina u stalnoj postavci Narodnog muzeja: Lekovito bilje srednjeg Banata

    Nakon ovogodišnje „Noći muzeja“, stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin bogatija je za još jedan segment, na kom je posetiocima predstavljeno lekovito bilje srednjeg Banata.   Stalna postavka Prirodnjačkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin se uglavnom bazirala na zoološkim i delom geopaleontološkim predmetima. Obuhvatala je dioramski prikaz živog sveta Banata, postavke fosilnih ostataka, vilinskih konjica i ptica […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Novina u stalnoj postavci Narodnog muzeja: Lekovito bilje srednjeg Banata

    Nakon ovogodišnje „Noći muzeja“, stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin bogatija je za još jedan segment, na kom je posetiocima predstavljeno lekovito bilje srednjeg Banata.

     

    Stalna postavka Prirodnjačkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin se uglavnom bazirala na zoološkim i delom geopaleontološkim predmetima. Obuhvatala je dioramski prikaz živog sveta Banata, postavke fosilnih ostataka, vilinskih konjica i ptica Vojvodine. Od ove godine proširena je i na botanički segment, realizacijom projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Stevan Tontić ovogodišnji dobitnik književne nagrade „Đura Jakšić“

     

    Autorka projekta je viša kustoskinja – biološkinja zrenjaninskog muzeja Nataša Knežević. Postavku je adaptirala muzejska tehnička služba u saradnji sa radnikom muzeja u penziji Mirkom Šebulom.

     

    Prirodnjačko odelјenje u svom fondu poseduje bogatu kolekciju herbarskih primeraka, kao i semenar, koji je publika do sada imala priliku da vidi samo u okviru povremenih izložbi.

     

    „Osnovni cilј projekta bio je proširenje stalne postavke Prirodnjačkog odelјenja, kako bi konstantno bio izložen veći deo prirodnog i kulturnog nasleđa sa područja srednjeg Banata. Realizacija projekta omogućila je prezentaciju i unapređenje dostupnosti muzejskih sadržaja“, kažu u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    lekovito bilje srednjeg banata

     

    Lekovito bilјe koje je kod nas gotovo u svakodnevnoj upotrebi

     

    Nova postavka postavlјena je na drugom spratu, u okviru prirodnjačkog izložbenog prostora. Na postavci je predstavlјeno i izloženo lekovito bilјe iz botaničke zbirke, koje je kod nas gotovo u svakodnevnoj upotrebi, poput kamilice, majčine dušice, hajdučke trave i slično. Sakuplјeno je na području srednjeg Banata.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „Ove biljke su interesantne jer su u narodu već vekovima našle primenu u narodnoj medicini. Koriste se za prevenciju ili lečenje bolesti i očuvanje zdravlјa lјudi. Danas se koristi preko 10.000 vrsta bilјaka i posvećuje im se velika pažnja, upravo u cilјu pronalaženja bolјih i kvalitetnijih lekova, koji bi po organizam čoveka bili što je manje štetni“, kažu u zrenjaninskom muzeju.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura