• Radna atmosfera u NP „Toša Jovanović“ uprkos praznom gledalištu

    Deleći sudbinu svih pozorišta u Srbiji, ali i onih širom Evrope, zrenjaninsko NP „Toša Jovanović” moralo je do daljeg da obustavi sva igranja predstava na obe svoje scene.   Prvo vanredno stanje, a zatim i vanredna situacija svojim su ograničenjima prema društvenoj stvarnosti nametnuli nova pravila ponašanja u institucijama kulture. Zaposleni u ovim ustanovama primorani […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Radna atmosfera u NP „Toša Jovanović“ uprkos praznom gledalištu

    Deleći sudbinu svih pozorišta u Srbiji, ali i onih širom Evrope, zrenjaninsko NP „Toša Jovanović” moralo je do daljeg da obustavi sva igranja predstava na obe svoje scene.

     

    Prvo vanredno stanje, a zatim i vanredna situacija svojim su ograničenjima prema društvenoj stvarnosti nametnuli nova pravila ponašanja u institucijama kulture. Zaposleni u ovim ustanovama primorani su da se prilagode i da na nov način osmisle svoju delatnost. Naravno, pridržavajući se svih propisanih mera.

     

    Iako hronično ograničeni u novčanim sredstvima da svoju pozorišnu produkciju održe i prošire koliko je to u datim okvirima moguće, ipak su bili svesni da se jedino oslanjanjem na sebe i na svoju kreativnost može prevazići ovaj težak period. I to tako što će iz njega da izađu sa nečim lepim pred svoju publiku. Naravno, kada se za to steknu povoljne okolnosti. Zrenjaninski glumci, tehnika i uprava rešili su da urade ono u čemu su najbolji – da prave predstave.

     

    Pročitajte još: IVAN ĐORĐEVIĆ: U seriji „Tajkun“ dočekao ga jedan neočekivani karakter

     

    Prema rečima Tatjane Paskaš, rukovodioca Lutkarske scene NP „Toša Jovanović”, zrenjaninski lutkari započeće rad na novoj predstavi u ponedeljak, 18. maja. Komad pod nazivom „Ježeva kućica”, autora Branka Ćopića, režiraće Lilijana Ivanović. Za dramatizaciju je bio zadužen Predrag Bjelošević. Muzika je poverena Danilu Mihnjeviću, a kostim i lutke će kreirati Blagovesta Vasileva. U predstavi igraju Tanja Barać, Snežana Popov, Olgica Trbojević Kostić, Andrija Poša i Kristian Kardoš.

     

    Premijera je predviđena za drugu polovinu juna. Međutim, predstava će svoj puni pozorišni život započeti tek na jesen, kada se predviđa normalizacija rada pozorišta u Srbiji.

     

    Narodno pozorište „Toša Jovanović“ priprema predstavu „8 žena“

     

    Kada je u pitanju Dramska scena zrenjaninskog pozorišta, zbog novonastale situacije napravljeni su novi planovi. Naime, rad na novoj predstavi, ovog puta sa potpuno ženskom podelom, pod nazivom „8 žena”, u režiji Tare Manić, praktično je već bio dogovoren za sredinu marta. Posle uspešno izvedene audicije, koja je raspisana samo za ovu priliku, izabrane su i dve glumice – Milena Božić i Isidora Vlček. One će prvi put zaigrati pred zrenjaninskom pozorišnom publikom.

     

    Pročitajte još: Objavljena studija „Siroti Srbi – Sirotinja u srpskoj književnosti“

     

    Međutim, za dugo očekivano glumačko osveženje i pozorišni impuls koji zrenjaninska kulturna scena odavno priželjkuje, ljubitelji pozorišne umetnosti moraće da se strpe još malo. Prema rečima Vere Đeković, rukovodioca, i Stefana Juanina, glumca i umetničkog savetnika Dramske scene, inicijalni sastanak glumaca i umetničke ekipe koja će raditi na predstavi predviđen je za 21. maj. Tada će se napraviti radni raspored proba do premijernog izvođenja komada za dan NP „Toša Jovanović” – 15. oktobra. A to nas zapravo upućuje na zaključak da će zrenjaninski pozorišni ljudi ovaj nepovoljni period, kada je u pitanju izvođenje predstava pred svojom publikom, iskoristiti za pripremu novih predstava. Na taj način, prevazilazeći organizacione poteškoće u nametnutim im uslovima, uspeće da održe radnu atmosferu u svojoj kući.

     

    U planu i rekonstrukcija krova na pozorišnoj zgradi

     

    Letnji period predviđen je i za rekonstrukciju krova zgrade zrenjaninskog pozorišta. Na osnovu zahteva Grada Zrenjanina, Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je četiri miliona dinara za ovu preko potrebnu investiciju. Zahvaljujući njoj, biće sprečeno dalje propadanje najstarijeg pozorišnog zdanja u Srbiji.

     

    Prema rečima Ivana Francuskog, direktora Narodnog pozorišta, Grad Zrenjanin je dobio sredstva i radove na rekonstrukciji krova stavio je u svoje operativne planove. Sledeće nedelje će raspisati i javnu nabavku za izbor izvođača radova. Ovom će se investicijom na temeljan način rešiti dugogodišnji problem koji muči NP „Toša Jovanović”.

     

    Pročitajte još: Konstantin Grosu planira da nacrta karikaturu za Muzej vina i to – vinom!

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura