Kultura Vesti Zrenjanin

Objavljena studija „Siroti Srbi – Sirotinja u srpskoj književnosti“

siroti srbi

Nova studija istoričara književnosti Tihomira Petrovića „Siroti Srbi – Sirotinja u srpskoj književnosti” objavljena je u izdanju Banatskog kulturnog centra.

 

Ova obimna studija sadrži nekoliko većih tematskih poglavlja, a nakon toga slede odeljci u kojima se autor bavi konkretnim piscima. U studiji  „Siroti Srbi“ su takvi velikani kao što su Đura Jakšić, Jakov Ignjatović, Milovan Glišić, Laza Lazarević, Petar Kočić, Aleksa Šantić, Borisav Stanković, Radoje Domanović, Simo Matavulj, Stevan Sremac, Ivo Andrić, Branko Ćopić…

 

– U nauci je uočeno siromaštvo zbog samog njegovog opštečovečanskog karaktera i, po svemu sudeći, ekonomske podvojenosti ljudi. Za znalstvo sa stanovišta filozofije lepote ono je diranje žice koja nemilo odjekuje, bavljenje neizazovnom i „mučnom estetikom“ – kaže autor o temi kojom se bavi.

 

Pročitajte još: Onlajn koncert povodom Dana Muzičke škole „Josif Marinković“ (Video)

 

Petrović prati razvoj teme siromaštva u odnosu na istorijske činjenice.

 

– Pesnička i istorijska istina se čudesno poklapaju. Poimence, budući da je naša književna povest praćena teškim događajima, elementarnom analizom otkrivamo neka njena sumorna poglavlja i „pustolinske razmake“ koji zjape čamotinjom sirotinjstva. A sve kao uzrok istinskog sirotinjstva – navodi Tihomir Petrović.

 

Recenzenti knjige su dr Snežana Šarančić Čutura, dr Sanja Golijanin Elez i dr Milivoje Mlađenović. Glavni i odgovorni urednik je Radovan Vlahović.

 

Tihomir Petrović je rođen u Bošnjacu kod Leskovca 1949. godine. Studirao je i doktorirao u Beogradu. Profesor je književnosti na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Član je Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije i Udruženja književnika Srbije. Nagrađivan je za naučni rad.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.