Kultura Vesti Zrenjanin

Konstantin Grosu planira da nacrta karikaturu za Muzej vina i to – vinom!

konstantin grosu

Konstantin Grosu javnosti je najpoznatiji kao karikaturista. Mnogi ne znaju da on slika i minijature, ilustruje knjige…

 

Od prošle godine je u penziji i trenutno dane provodi u stanu od 50 kvadrata u kom se, kako kaže, jedva izborio za svoj stvaralački kutak. Ipak, raduje se skorašnjem preseljenju u kuću u Ečki, u kojoj će, nada se, imati i sopstveni atelje.

 

– Trenutno radim minijature našeg grada, što je prvi korak u realizaciji jednog većeg projekta, koji je, nadam se, samo za kratko zaustavila epidemija. I neki drugi planovi u ovom momentu moraju da pričekaju, kao onaj o izložbi 35 umetnika u sklopu projekta „Novi Sad – evropska prestonica kulture“, što se sada može odigrati samo u virtuelnom prostoru – priča za portal zrenjaninski.com Konstantin Grosu.

 

Pročitajte još: IVAN ĐORĐEVIĆ: U seriji „Tajkun“ dočekao ga jedan neočekivani karakter

 

Dok čeka da se situacija unormali, Konstantin radi ilustracije za knjigu Klaudije Baloš „Život je talas“. A na molbu jedne bake crta karikaturu Caneta iz Partibrejkersa, kog bakin unuk obožava.

 

– Mene Zrenjaninci, ali ne samo oni, znaju kao karikaturistu. Istina je da je karikatura veliki deo mog stvaralaštva. Imao sam želju da crtam karikature na lokalnom nivou i to je u jednom trenutku bilo moguće. Ipak, mediji su u nezavidnoj situaciji, i za karikaturu niti ima mesta niti ima novca. Sad karikature najčešće crtam na korporativnim zabavama, to je vrlo popularno. Dok su gosti prisutni, ja nacrtam njihove karikature. Radi se to i na privatnim zabavama. Čak i na svadbama – objašnjava Grosu.

 

Sledi jedan lep i izazovan zadatak

 

A kad se situacija vrati u normalu, očekuje ga još jedan lep zadatak.

 

– Trebalo bi da naslikam jednu karikaturu za Muzej vina. I to – vinom. U svetu je to jako popularna tehnika, nije jednostavna i zahteva dosta vremena, ali je baš zato izazov – ističe naš sagovornik.

 

Pročitajte još: Portal Zrenjaninski na Vikipediji u okviru Vikiprojekta „Gradovi Vojvodine“

 

Prošle godine u Zrenjaninu je održana i Kolonija karikaturista. Možda je bude i ove godine. I karikatura se seli na internet, pa Konstantin razmišlja i o tome. Postoje i dalje planovi o saradnji sa karikaturistima iz Rumunije i nekim zajedničkim projektima. Dok se bar nešto od tih planova ne ostvari, Konstantin Grosu u svom kreativnom ćošku svakodnevno stvara. Tek toliko da ostane u formi.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM