Grad Vesti Zrenjanin

Naselje Berbersko: Ovo mnogi nisu znali o njemu

naselje berbersko

Dok nije niklo novo, jedno od zrenjaninskih naselja zvalo se samo Berbersko. A otkako je nastalo novo naselje, Zrenjaninci ga zovu Staro Berbersko.

 

Jedno od najmirnijih i najpitomijih naselja u gradu smestilo se između Begeja i železničke pruge.

 

Formirano je pre nešto manje od jednog veka, 1926. godine a, što mnogi ne znaju, nosi ime po njegovom idejnom tvorcu, tadašnjem gradonačelniku Đurici Berberskom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prodata kuća u Jankovom Mostu: Seoski ambijent mnogima i dalje zanimljiv

 

Podignuto je na ledini, nakon Prvog svetskog rata.

 

Grad se, nakon završetka Velikog rata, ubrzano inudstrijalizovao, pa se pojavila potreba da se stambeno zbrinu radnici koji bi u novim fabrikama radili.

 

 

Tadašnji gradonačelnik Velikog Bečkereka Đurica Berberski imao je zgodno zemljište, lokaciju na kojoj se nalazila Daunova ciglana. Odlučio je da na tom zemljištu grad podigne potpuno novo naselje.

 

Placevi su ponuđeni građanima, a najviše kupaca dolazilo je iz redova tadašnje radničke klase. Kuće su nicale, vrlo slične, skromne, sa malim dvorištem i baštom. Problem je, međutim, bio kako preći s jedne na drugu stranu reke. Berberski je rešio da most izgradi svojim parama, a da mostarinu naplaćuje.

 

Most je podignut, a mostarina je kratko trajala, jer su se građani bunili. Most, koji je zapamćen kao prvi i jedini privatni, demontiran je 1960. a na istom mestu sagrađen je sadašnji lučni, ili kako ga Zrenjaninci zovu, „Kifla most“.

 

I tako je Berbersko živelo svoj život sve do 80-tih godina prošlog veka, kada je na obodu naselja počelo da niče novo, koje je vrlo brzo dobilo ime Novo Berbersko.

 

A osnivač naselja, Đurica Berberski, u priči se izgubio i zaboravio.

 

naselje berbersko

 

A šta znamo o njemu?

 

Znamo da je rođen 1885. godine u Velikom Bečkereku, u ratarskoj porodici, u starom bečkerečkom kraju „Borđoš“. Školovao se u rodnom gradu, gde je i počeo da radi kao činovnik u gradskoj upravi.

 

Funkciju gradonačelnika Velikog Bečkereka obavljao je dva puta – 1920. i 1924. a predsednik gradske opštine Petrovgrad bio je 1935. godine. U vreme dok je bio predsednik opštine Petrovgrad, samo tri meseca, uspeo je da uredi glavni gradski trg, asfaltira ga i napravi veoma lep, cvetni park, prepoznatljiv na razlednicama iz toga perioda.

 

PROČITAJTE JOŠ: Na prodaju četvorosobna kuća u naselju Bagljaš (Foto)

 

Imao je Đurica Berberski i dosta afera. Osuđivan je za malverzacije, nelegalno trošenje gradskih para, odbijanje da preda dužnost predsednika opštine Petrovgrad… Sve te optužbe Berberski je pripisivao politici i političkim protivnicima koji su ga neosnovano optuživali.

 

Umro je u Zrenjaninu 1948. godine.

 

Staro Berbersko ili autentično Berbersko živi svoj stoletni život skoro isto kao i pre sto godina. Nedirnuto urbanizacijom, nema industrijske pogone, ali ima Begej, puno zelenila i lepo je mesto za život.

 

naselje berbersko

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz