• Staro brodogradilište „Begej“ i zvanično prestaje da postoji

    Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu, staro zrenjaninsko brodogradilište „Begej“ i zvanično prestaje da postoji.   Tim rešenjem je okončan stečajni postupak, koji je trajao skoro devet godina, a Agenciji za privredne registre je naloženo da po njegovoj pravosnažnosti brodogradilište „Begej“ izbriše iz registra privrednih subjekata. Novcem ostvarenim od prodaje imovine fabrike, u različitim procentima su […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Staro brodogradilište „Begej“ i zvanično prestaje da postoji

    Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu, staro zrenjaninsko brodogradilište „Begej“ i zvanično prestaje da postoji.

     

    Tim rešenjem je okončan stečajni postupak, koji je trajao skoro devet godina, a Agenciji za privredne registre je naloženo da po njegovoj pravosnažnosti brodogradilište „Begej“ izbriše iz registra privrednih subjekata. Novcem ostvarenim od prodaje imovine fabrike, u različitim procentima su namireni poverioci i isplaćeni su troškovi i nagrada stečajnoj upravnici Jelici Vukolić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Italijanska kompanija traži motivisane osobe za rad u sektoru održavanja

     

    Stečaj u brodogradilištu „Begej“ je otvoren u decembru 2012. godine. Kada su utvrđena potraživanja i vrednost imovine, i kad se videlo koje su razmere finansijskih problema, već naredne godine je proglašeno bankrotstvo. Od „Begeja“ su poverioci potraživali čak 1,8 milijardi dinara.

     

    Obrazlažući dužinu trajanja stečaja, Privredni sud je konstatovao da je proces usporavala i činjenica da je 2009. godine oprema brodogradilišta prodata povezanom licu „Mercoporation“. Pokušaji da se oprema vrati u stečajnu masu, kroz sudski proces, nije uspela.

     

    Bilo kako bilo, nakon gotovo devet godina, poveriocima prvog, drugog i trećeg reda isplaćeno je nekoliko desetina miliona dinara, ostvarenih od prodaje imovine brodogradilišta, kao i od novca od zakupa. Svoja potraživanja, u različitim procentima, uspeli su da ostvare državne institucije, od Elektroprivrede Srbije do Poreske uprave, zatim firma za obezbeđenje, advokati, knjigovodstvena agencija, bivši radnici…

     

    Nagradu za upravljanje stečajem, u iznosu od 1.152.922 dinara, po zakonu je dobila upravnica Jelica Vukolić. Isplaćeni su i troškovi stečajne upravnice u iznosu od 1.370.006 dinara.

     

    Beograđani kupili brodogradilišta u Zrenjaninu i Perlezu

     

    Inače, brisanje starog „Begeja“ iz registra privrednih subjekata ne znači da će i brodogradilište, koje se nalazi na adresi Temišvarski drum bb, zarasti u korov. Ono je započelo novi život 2017. godine i sada posluje pod imenom „Begej Shipyards Group“.

     

    Naime, beogradska firma „Rubikon Shipping Company“ je 2017. kupila ovo brodogradilište po ceni od 46 miliona dinara. Nakon toga je obnovila izgradnju brodova i plovnih objekata. Na sajtu Agencije za privredne registre se navodi da je „Begej Shipyards Group“ osnovan u decembru 2019. godine.

     

    PROČITAJTE JOŠ: HARMONIJA: Započnite zajednički život u srcu grada (Foto)

     

    Beograđani su u međuvremenu kupili i drugo brodogradilište na području grada Zrenjanina. U pitanju je „Shipyard Bomex 4M“ iz Perleza, koji je takođe bio u stečaju. Ovo brodogradilište je prodato na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 177 miliona dinara.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. …isplaćeni su troškovi i nagrada stečajnoj upravnici Jelici Vukolić.
      sigurno je to zaslužila predanim radom. ccccc

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija