Ekonomija Vesti Zrenjanin

Goran Kovačević: Siva ekonomija je vrsta hronične bolesti privrednog sistema

goran kovačević
Goran Kovačević

Zrenjaninski privrednik i član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Goran Kovačević ocenio je da je siva ekonomija vrsta hronične bolesti privrednog sistema. Kako je rekao, na prvi pogled simptomi deluju blagi, posledice nisu jasno vidjive, pa smo skloni da ih zanemarimo.

 

– Međutim, kad bolest uznapreduje, vrlo je teško primeniti brze i efikasne protivmere. One su neophodne kako bi se prikupio novac za zajedničke potrebe društva i sprečilo dalje širenje korupcije – rekao je Goran Kovačević, povodom objavljivanja prvih rezultata merenja obima sive ekonomije u Srbiji nakon pet godina.

 

PROČITAJTE JOŠ: „Compressor & Engine Services“ gradi proizvodne pogone u Zrenjaninu

 

Iako je od 2017. do danas svest o poreskoj kulturi ojačala među građanima i privredom, a broj onih koji ne prijavljuju profit se smanjio, siva ekonomija opstaje. Prema proceni istraživanja, trenutno je oko 6,5 milijardi evra „zarobljeno“ na tom terenu. Deo tog novca kroz poreze ne stiže do budžeta i ne ulaže se u bolje usluge države.

 

Kako bi se omogućila bolja naplata poreza, od koje zavisi i kvalitet života svakog društva, neophodan je dalji rad na suzbijanju nelegalnih oblika poslovanja. To je moguće kroz donošenje novih podsticajnih mera i propisa koji bi bili po meri privrede.

 

Klasična priča o štapu i šargarepi

 

Prema rečima Kovačevića, propise treba praviti za 90 odsto privrednika koji rade ili žele da rade u skladu sa zakonom, a ne za onih deset odsto koji ga krše. Ako bi se država fokusirala na postupanje protiv te manjine i na uvođenje restriktivnih mera, mogao bi da nastane komplikovan i skup privredni sistem, nepogodan za odgovorne privrednike. To bi stvorilo kontraefekat i završilo još većim bujanjem sive ekonomije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pratite akcijske prodaje kako biste uštedeli prilikom kupovine u „Ogrevu“

 

– To je klasična priča o štapu i šargarepi. S obzirom na to da velika većina preduzetnika želi da radi u komfornoj zoni legalnog poslovanja, za njih je potrebno kreirati šargarepu u obliku unapređenog poslovnog okruženja. To podrazumeva bolja pravna pravila, jednostavne procedure prilagođene lokalnim prilikama, jasnu i jednostavnu poresku politiku sa visinom poreza prilagođenom finansijskim mogućnostima privrede. Za onu manjinu koja ne želi da legalno posluje, potrebno je kreirati neku vrstu zakonskog pendreka. Pod tim podrazumevam efikasan inspekcijski i sudski postupak. Cilj bi bio da se nelegalno poslovanje brzo uoči, a zatim još brže penalizuje. Time bi poslali jasnu poruku svim privrednicima da se siva ekonomija ne isplati – objašnjava Kovačević.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ova kuća od 59 kvadrata u naselju Mala Amerika košta 37.500 evra (Foto)

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz