Društvo Vesti Zrenjanin

Direktorka bolnice predstavila rezultate rada za vreme vanrednog stanja

dr ivana tešić
Dr Ivana Tešić

Direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ iz Zrenjanina dr Ivana Tešić izjavila je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dalje neće biti uspostavljen pun kapacitet rada.

 

Ona je na današnjoj konferenciji za novinare kazala da je vanredno stanje ukinuto, ali da epidemija nije odjavljena. Zbog toga se i dalje moraju preduzimati mere zaštite i opreza. Plućna bolnica, međutim, koja je u vanrednom stanju bila izmeštena u Opštu, od ponedeljka počinje sa radom u svojoj zgradi u Petefijevoj ulici.

 

– Rad bolnice od uvođenja vanrednog stanja bio je izmenjen. Ulaz je bio moguć samo na dva mesta, na glavnom ulazu, gde su ulazili zaposleni, pacijenti za dečije, interno i infektivno odeljenje, a svi ostali su ulazili na vrata Urgentnog centra. Taj režim ostaje i dalje na snazi. Takođe, zaštitna maska i uput su obavezni – naglasila je Tešić.

 

Pročitajte još: Devetogodišnja Matea Ballani dobitnica godišnje nagrade za dobročinstvo

 

Ona je napomenula da svaki pacijent koji se primi preko Urgentnog centra i svaka trudnica moraju biti testirani i izolovani od ostalih pacijenata, dok ne stignu rezultati testova. Na taj način se štite ostali pacijenti.

 

– U redovnom stanju mi obradimo hiljadu pacijenata, sada nećemo moći više od 200. Prioritet će biti elektronski zakazane kontrole i uputi od lekara opšte prakse sa tačno utvrđenim terminima – naglasila je dr Tešić.

 

Ivana Tešić: Od 1. aprila u bolnici urađeno 5.970 pregleda

 

Direktorka bolnice je podsetila da je reorganizacija rada nakon uvođenja vanrednog stanja urađena uz stručnu pomoć pomoćnika direktora za medicinske poslove Kliničkog centra Vojvodine Igora Mitića.

 

– Otvorene su dve nove prijemno trijažne ambulante. Jedna je za prijem pacijenata sa povišenom temperaturom, gde je bio obezbeđen i mobilni rentgen aparat, i laboratorijska dijagnostika. Ona je bila uspostavljena na psihijatrijskom odeljenju. Bila je i prijemno-trijažna ambulanta u Urgentnom centru, sa kontrolisanim ulazom, proverom telesne temperature i proverom da li pacijent ima masku. Treća trijažno-prijemna ambulanta sa opservacijom bila je otvorena za sumnjive na Kovid-19 koji su imali određene hronične bolesti. Tu je obavezno uzimanje brisa na Kovid-19 i na taj način su zaštićeni pacijenti po odeljenjima – napominje dr Ivana Tešić.

 

Ona je saopštila da je od 1. aprila u bolnici urađeno 5.970 pregleda. Evidentirana su i 363 hitna prijema, 121 operacija, 1.516 snimanja, 727 pregleda ultrazvukom, 139 porođaja sa 141 rođenim detetom…

 

Pročitajte još: Od danas prijava za dobijanje 100 evra i preko kol-centra

 

U Opštoj bolnici u Zrenjaninu, takođe, nijedan radnik nije bio zaražen na radnom mestu. Za dobre rezultate u okrugu dr Tešić je pohvalila i građane, koji su poštovali preporuke i mere zaštite.

 

Od početka vanrednog stanja dovoljno zaštitne opreme

 

Direktorica bolnice pohvalila se i činjenicom da su od starta vanrednog stanja imali dovoljno zaštitne opreme. Kako je istakla, pomogao je i Grad Zrenjanin, koji je obezbedio prevoz za medicinske radnike. Kao značajnu činjenicu navela je i podatak da nijedan medicinski radnik nije odbio radnu obvezu i da su se svi stavili na raspolaganje od prvog dana vanrednog stanja.

 

Opšta bolnica u Zrenjaninu imala je odličnu saradnju sa svih pet srednjobanatskih domova zdravlja, sa Plućnom bolnicom, Banjom „Rusanda“ i Zavodom za javno zdravlje. Bolnica je bila u direktnom kontaktu sa KBC u Novom Sadu i Ministarstvom zdravlja, a preuzela je i dijalizne pacijente pančevačke bolnice, kada je ta bolnica proglašena za COVID bolnicu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Zanimljiv podatak bi bio prosečan broj umrlih na nedeljnom nivou pre i tokom vanrednog stanja. Ljudi su umirali od izlečivih bolesti zato što nisu bili primani u bolnicu.

sinovoz