Društvo Vesti Zrenjanin

Devetogodišnja Matea Ballani dobitnica godišnje nagrade za dobročinstvo

matea ballani
Matea Ballani (skroz desno) sa drugarima na rođendanu

Devetogodišnja Matea Ballani iz Zrenjanina je dobitnica vrednog priznanja koje dodeljuje Fondacija „Trag“. Matea je na konkursu Virtus dobila specijalnu nagradu za mladu filantropkinju za 2019. godinu.

 

Ona je do ovog priznanja došla zahvaljujući tome što je, iako još devojčica, aktivno uključena u humanitarne akcije.

 

U obrazloženju odluke se navodi da je Matea tokom protekle godine organizovala i sprovela akciju obnove ormara na Odeljenju za pedijatriju. Prikupljala je i donirala PET ambalažu lokalnom azilu za životinje, a drugu godinu zaredom organizovala je i humanitarni rođendan u okviru koga je prikupljeno više od 50.000 dinara, kao i veća količina robe u vidu odevnih predmeta i školskog pribora. Matea je sav prikupljeni novac i poklone donirala deci bez roditeljskog staranja smeštenoj u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, a organizaciji svih filantropskih akcija u 2019. godini posvetila je više od 60 volonterskih sati.

 

– Za rođendan uvek dobijem puno poklona od drugarica i drugova. A znam da mnoga deca nemaju to što imam ja. Tako sam odlučila da za svoj osmi rođendan, koji inače slavim 18. jula, umesto poklona, od drugara prikupim novac koji će biti upotrebljen za nešto korisno. Svi moji drugari su se složili i od novca sa tog rođendana kupljen je logopedski set za Dečji dispanzer. Za deveti rođendan, drugari su donosili igračke koje smo prosledili Dečjem selu u Sremskoj Kamenici. A i na rođendan sam pozvala decu iz ovog sela. Svi smo se lepo družili, proveli, a onda sam i ja njih posetila u Sremskoj Kamenici, jer su me zvanično proglasili za svog prijatelja – priča Matea Ballani za portal zrenjaninski.com.

 

matea ballani

 

Novi planovi za naredni rođendan

 

Na pitanje, kako se oseća kad poklanja, Matea odgovara:

 

– Presrećno. Mnogo sam srećnija kad poklonim, nego kad ja nešto dobijem. Ipak, srećna sam što sam dobila ovu nagradu – kaže Matea.

 

Matea je, inače, učenica četvrtog razreda osnovne škole u Mužlji. Sada nastavu prati na daljinu. Kaže, nije joj teško uopšte. Voli da se druži sa drugaricama i drugovima i da se igra, što je, kako sama kaže, normalno.

 

Pročitajte još: Pero Pilipović iz Elemira sedmi davalac krvne plazme u Vojvodini

 

– Moji roditelji i ja stalno organizujemo nešto kako bi se bolje upoznala deca koja pohađaju nastavu na mađarskom i na srpskom. Ne znam šta ću sad za deseti rođendan, koji ću slaviti za dva meseca, ali već imam neke planove. Sigurna sam da će opet biti i lepo i humano – ističe Matea.

 

matea ballani

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz