Region Vesti Zrenjanin

Krave i u drugim selima predstavljale problem, ali se došlo do rešenja

krave

Elemirske krave od jutros su na paši. To je rezultat dogovora postignutog sinoć na sastanku stočara i meštana Elemira, kojem su prisustvovali i komunalni inspektori. Krave će, kako portal zrenjaninski.com saznaje, ići drugom trasom, širom ulicom koja vodi u takozvani aradački atar, pa pored deponije. Praktično će zaobilaziti ulice kojima su do sada išle.

 

Dogovoreno je i da se angažuje još jedan čobanin, kao i da se vlasnici krava više angažuju kod izvođenja stoke na pašu. Odnosno, da kravama, bar u prvo vreme, pomognu da se nauče na novi put do pašnjaka, da ih isprate i da ih uveče dočekaju.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dečaci iz Čente uzgajaju koze, novcem od prodaje jarića plaćaju letovanje

 

Sličnih problema, inače, ovog proleća su imali i Tarašani. Neki meštani su se bunili zbog trase kojom krave idu, ali je postignut dogovor, pa krave idu putem kojim su i do sada išle.

 

– Razmatrali smo primedbe i alternativni put, ali smo uspeli da se dogovorimo, jer je put kojim krave idu kroz selo najlogičniji – kaže za naš portal predsednik Pašnjačkog odbora u Tarašu Boža Marinkov.

 

Jučerašnji tekst pokrenuo lavinu komentara

 

Tekst o događajima u Elemiru, koji je juče objavio portal zrenjaninski.com, odavno nije izazvao toliko pažnje, komentara, pa i suprotstavljenih stavova. Da li je selo poprimilo gradske standarde, pa meštanima smetaju krave? Ili – da li i meštani sela imaju pravo na travnjak ispred kuće i ulice bez kravlje balege?

 

– Selo bez krava ne može, ali i seljani imaju pravo na travnjak, bezbedan automobil ispred kuće i čiste ulice – smatra Vukašin Baćina, predsednik Pašnjačkog odbora u Jaši Tomiću u poslednja tri mandata.

 

Kad je pre 12 godina preuzeo odbor, u Jaši Tomiću je postojao isti problem. Krave su išle kroz centar sela, meštanima pravile probleme…

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Održali smo sastanak i dogovorili se. Preusmerili smo krdo potpuno drugim putem. Angažovali smo čuvare, ali i od vlasnika zahtevali da se mnogo više angažuju oko izvođenja krava na ispašu. Ne mogu jedan ili dvojica čuvara da upravljaju kompletnim krdom kroz celo selo. Naiđe automobil, krave se podele, skrenu s puta. Zato se vlasnici organizuju, njih nekoliko ujutru u 6 sati isprati stoku do čuvara, koji ih čeka na kraju sela, a nekoliko ih u 18 časova dočeka. I verujte da može da funkcioniše, samo ako postoji dobra volja – ističe Baćina.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz