Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Dečaci iz Čente uzgajaju koze, novcem od prodaje jarića plaćaju letovanje

braća nikola i sava radonić uzgajaju koze

Sava Radonić iz Čente ima 15 godina i učenik je Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu, smer tehničar računara. Njegov mlađi brat Nikola ima 12 godina i učenik je petog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ u Čenti.

 

Sava i Nikola su dvojica mladih vrednih ljudi, koji osim što idu u školu, uveliko pomažu na imanju porodice Radonić, koja se bavi ratarstvom i stočarstvom. Ali, braća imaju i svoj mali biznis.

 

PROČITAJTE JOŠ: Aprilski mrazevi zabrinuli poljoprivrednike: Šećerna repa će pretrpeti štetu

 

– Kad sam imao pet godina, deda mi je poklonio jednu kozu i rekao – to je sad tvoja briga, ali i ono što od nje zaradiš je tvoje. U početku su nam pomagali stariji, ali vrlo brzo smo Nikola i ja preuzeli brigu o kozama, odnosno o stadu koje se uvećavalo. Sada imamo sedam koza koje godišnje ojare deset jarića – priča Sava Radonić za portal zrenjaninski.com.

 

braća nikola i sava radonić uzgajaju koze

 

Stanje u selima trenutno ne odgovara mladima

 

Sava i Nikola svakog dana brinu o svom malom stadu.

 

– Koze nisu zahtevne, samo treba da ih hraniš, pojiš i da im čistiš staju. Brigu nam pošteno vrate i svake godine nam ojare jariće koje mi prodajemo, a od novca koji dobijemo idemo na more – otkriva naš mladi sagovornik.

 

Prošle godine, međutim, Sava i Nikola nisu išli na more zbog korone. Nadaju se da će ove godine biti bolje.

 

– Novcem koji smo dobili od prodaje jarića bili smo u Tivtu, Bečićima… Volimo Crnu Goru i njeno primorje i uvek idemo tamo. Nadamo se da će korona ove godine dozvoliti da odemo na more – ističe Sava.

 

Nikola je još u osnovnoj školi i ne razmišlja mnogo o tome šta će raditi kad poraste. Sava vredno uči, ali i vredno radi i o poljoprivredi zna dosta.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Nisam odlučio čime ću se baviti u životu. Voleo bih da se školujem dalje, ali voleo bih i da ostanem na imanju. Šta ću odlučiti, zavisi od toga kakva će biti situacija u poljoprivredi za nekoliko godina. Sada za mlade nije sjajna. Ukoliko bi se nešto promenilo na bolje, možda bih i ostao. Čentu volim, u njoj sam se rodio, blizu su i Zrenjanin i Beograd, i to je odlično mesto za život. Samo bih voleo da se nešto uradi na polju poljoprivrede, jer ako bi se situacija popravila, verujem da bi i drugi mladi odlučili da ostanu na selu – završava svoju priču Sava Radonić.

 

braća nikola i sava radonić uzgajaju koze

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM