Gradi se hranilište za ptice grabljivice, objekat uskoro u funkciji

hranilište

U blizini Aradca pravi se hranilište za ptice grabljivice. Radovi na terenu su završeni, čeka se upotrebna dozvola i uskoro će ovaj objekat biti u funkciji.

 

– Ovo hranilište je u neposrednoj blizini Specijalnog rezervata prirode „Ritovi donjeg Potisja“, u aradačkom ataru. Namenjeno je, prvenstveno, za očuvanje orla belorepana, ali i drugih grabljivica, kao što su orao mišar i druge ptičje vrste – kaže za portal zrenjaninski.com rukovodilac čuvarske službe u Ustanovi „Rezervati prirode“ u Zrenjaninu Stevo Čorokalo.

 

Projekat realizuje Udruženje građana „Lokalni edukativno ekološki izazov“, a podršku daju „Rezervati prirode“, Javno preduzeće „Vojvodinašume“ i Lovačko udruženje Zrenjanin. Nakon pribavljenih dozvola i uslova, radovi na terenu su započeti i završeno je postavljanje ograde oko budućeg hranilišta. Sada se čeka završni dokument, dozvola iz odseka za veterinu, pri resornom ministarstvu.

 

Pročitajte još: Preduzetnik Nikola Pešut izgradio teniski teren u Žitištu

 

– Očekujemo da hranilište bude uskoro u funkciji, jer period hranjenja započinje u novembru i traje do marta. To je ovde neophodno jer u ovom delu rezervata imamo sedam aktivnih parova orla belorepana, i to pet sa banatske i dva sa bačke strane. A mladi orlovi nakon izlaska iz gnezda nisu snalažljivi i, ako nemaju dovoljno hrane, uginu. Zbog toga je iznošenje hrane u hranilište za njih spasonosno – napominje Čorokalo.

 

On kaže da će tu biti gozbe i za ostale ptice grabljivice.

 

– Ne treba zaboraviti ni benefetie za lokalno stanovništvo, prvenstveno za stočare. Oni će ubuduće moći komforno da se reše leševa uginule stoke. Uz potvrdu veterinara da grlo nije bilo zaraženo, moći će da ustupe leš životinje za  potrebe hranilišta i da izbegnu troškove – napominje Čorokalo i kaže da je formiranje ovog hranilišta dobar primer višestruke saradnje na lokalu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz