• Zrenjaninac Ivan Mikalački fudbalski sudija u najvišem rangu takmičenja

    Fudbalski savez Srbije objavio je listu sudija, pomoćnih sudija i posmatrača suđenja Super lige, za sezonu 2020/2021. a na spisku su i trojica Zrenjaninaca. Jedan od njih je tridesetogodišnji Ivan Mikalački, koji je na listi prve grupe pomoćnih sudija. Ostala dvojica su posmatrači suđenja Branko Pavlović i Dragan Simić.   Od kada su svoje sudijske […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjaninac Ivan Mikalački fudbalski sudija u najvišem rangu takmičenja

    Fudbalski savez Srbije objavio je listu sudija, pomoćnih sudija i posmatrača suđenja Super lige, za sezonu 2020/2021. a na spisku su i trojica Zrenjaninaca. Jedan od njih je tridesetogodišnji Ivan Mikalački, koji je na listi prve grupe pomoćnih sudija. Ostala dvojica su posmatrači suđenja Branko Pavlović i Dragan Simić.

     

    Od kada su svoje sudijske karijere završili nekadašnji internacionalac Branko Pavlović i sadašnji predsednik organizacije sudija Saša Bogićević, Zrenjanin nije imao sudiju u najvišem rangu takmičenja. Napredovanje Ivana Mikalačkog je prvi proboj nekog zrenjaninskog sudije posle 15 godina, kada je reč o Super ligi.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Gosti iz Žitišta slavili na stadionu Radničkog (Foto)

     

    Po navodima Stručne strukovne organizacije sudija Fudbalskog saveza Grada Zrenjanina, Ivan Mikalački je Školu za fudbalske sudije pohađao 2004. godine. Bio je jedan od najmlađih kandidata u Srbiji ikada. Zvanje sudije pripravnika, kao i sudije treće kategorije, stekao je već sa 16 godina, u skladu sa sudijskim propisima.

     

    Na početku volonterski delio pravdu na terenima

     

    Na početku karijere volonterski je delio pravdu na terenima u Zrenjaninu i okolini, na utakmicama svih uzrasta mlađih kategorija, i tu je ispekao zanat. Kako je onda, kao što je i danas, bio primetan deficit sudijskog kadra u našem gradu, otvorile su mu se prilike da arbitrira na velikom broju utakmica. Do 2008. godine sudio je utakmice gradskih fudbalskih liga. Potom je bio uvršten na listu sudija Područne fudbalske lige, na kojoj je 2010. godine stekao zvanje fudbalskog sudije druge kategorije.

     

    Već naredne sezone napredovao je na listi sudija vojvođanskih fudbalskih liga. Početak njegove druge sezone na ovom rangu takmičenja predstavlja i svojevrsnu prekretnicu u njegovoj sudijskoj karijeri. Te godine, naime, na četvtrom rangu takmičenja uvedena je podela lista sudija na glavne i pomoćne. U konsultaciji sa starijim kolegama, Mikalački se opredelio da postane pomoćni sudija.

     

    Već naredne sezone ponovo napreduje, ovog puta u Srpsku ligu grupa Vojvodina. Na ovom stepenu provodi četiri sezone. U međuvremenu stiče najviše nacionalno zvanje fudbalskog sudije prve kategorije.

     

    ivan mikalački
    Foto: Privatna arhiva

     

    Imaće priliku da ostvari i najviše domete

     

    Na početku sezone 2017/2018. ponovo napreduje, i to u Prvu ligu Srbije, gde se zadržava tri takmičarske godine. Od početka tekuće sezone Mikalački je uvršten na listu prve grupe pomoćnih sudija Super lige. S obzirom na to da ima 30 godina, a faktički već 16 godina iskustva u struci, nalazi se na polovini karijere i imaće priliku da ostvari i najviše domete.

     

    – Zarad izgradnje karijere, procesa koji i dalje traje, odlučio sam da putujem tokom studija, koje su bile vezane za glavni grad. Učinio sam to kako bih mogao da se posvetim stručnom usavrašavanju i radu u zrenjaninskoj organizaciji sudija. Kao student sam zasnovao i prvi radni odnos. Nakon završetka studija, i u poslovnom smislu, odlučio sam da mi baza bude rodni grad – kaže Ivan Mikalački za portal zrenjaninski.com.

     

    Tokom svog dosadašnjeg članstva u sudijskoj organizaciji, Mikalački je deset godina na poziciji sekretara Zrenjaninske organizacije sudija. Bio je član Izvršnog odbora Područne organizacije sudija, član Komisije za unapređenje sudija Fudbalskog saveza Vojvodine i delegat u sudijskoj Skupštini. Redovan je član komisija za sprovođenje stručnih seminara.

     

    Posebno se ističe u radu sa mlađim kadrovima

     

    Posebno se ističe u radu sa mlađim kadrovima, jer je tokom godina razvijao i unapredio metodologiju rada Škole za fudbalske sudije. Sve to je pretočio u uputstvo i okvirni plan, koji se kao model i primer dobre prakse koristi širom zemlje. Trenutno, između poslovnih i obaveza na utakmicama, svakodnevno sa grupom mlađih zrenjaninskih sudija održava treninge na Gradskom stadionu u Karađorđevom parku.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FK Naftagas ima ozbiljne ambicije u Vojvođanskoj ligi – Istok

     

    A Zrenjaninci Branko Pavlović i Dragan Simić, bivši internacionalci, nalaze se od ove godine na listi posmatrača suđenja Super lige.

     

    Branislav Pandurov, takođe nekadašnji savezni sudija, već drugu godinu će obavljati dužnosti delegata na utakmicama Super i Prve lige Srbije.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport