• Zrenjanin predstavio svoju kandidaturu za „Evropski grad sporta 2021“

    Grad Zrenjanin, posredstvom video-linka, predstavio je svoju kandidaturu za „Evropski grad sporta 2021“. Kandidatura je u digitalnoj formi prezentovana članovima komisije Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta, sa sedištem u Briselu.   Ovakvo predstavljanje kandidature uslovljeno je aktuelnom situacijom zbog pandemije koronavirusa. Usled aktuelne situacije onemogućen je dolazak predstavnika i članova komisije u Zrenjanin. Mada […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjanin predstavio svoju kandidaturu za „Evropski grad sporta 2021“

    Grad Zrenjanin, posredstvom video-linka, predstavio je svoju kandidaturu za „Evropski grad sporta 2021“. Kandidatura je u digitalnoj formi prezentovana članovima komisije Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta, sa sedištem u Briselu.

     

    Ovakvo predstavljanje kandidature uslovljeno je aktuelnom situacijom zbog pandemije koronavirusa. Usled aktuelne situacije onemogućen je dolazak predstavnika i članova komisije u Zrenjanin. Mada nisu imali priliku da se neposredno upoznaju sa sportskom istorijom, potencijalima i resursima koji Zrenjanin kandiduju za „Evropski grad sporta 2021“, naš grad je pohvaljen od članova komisije, na čijem čelu je Đan Frančesko Lupateli, predsednik ACES Europe. On je čestitao zrenjaninskom stručnom timu na profesionalnoj i dobro pripremljenoj prezentaciji. organizovanoj u Gradskoj kući.

     

    Pročitajte još: ŠAMPIONI: Sedma titula u rukama stonotenisera Banata!

     

    Predstavljanju kandidature prisustvovali su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i članovi stručnog tima koji je pripremio evaluaciju Zrenjanina za titulu „Evropski grad sporta 2021“. U tom timu su Simo Salapura, sportski stručnjak i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Vukosava Đapić Atanacković, bivša atletska reprezentativka i sekretarka Sportskog saveza Grada Zrenjanina, Jovan Lekić, predsednik Saveza za školski sport, Bojan Mijatov, nekadašnji rvački reprezentativac i direktor Javne ustanove „Sportski objekti“, i Siniša Onjin, kustos Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

     

    Ovaj tim predstavio je bogatu sportsku tradiciju našeg grada. Ukazao je na visoke sportske domete, sportsku masovnost i organizovanost, organizaciju velikih takmičenja i značajna ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu. Prikazana je i brošura na engleskom jeziku. Pripremljen je i bogat video-materijal, zahvaljujući angažmanu Udruženja „Pečat“.

     

     

    Podršku dali proslavljeni zrenjaninski sportisti

     

    U uvodnom obraćanju, Saša Santovac je podsetio da je Grad Zrenjanin imao 43 učesnika, sportiste, trenere, sudije ili funkcionere, na Olimpijskim igrama. Takmičari iz našeg grada i okoline osvojili su 23 olimpijske medalje, istakao je Santovac. Ukazao je i na pregršt medalja sa svetskih, evropskih, mediteranskih i balkanskih takmičenja. I to podjednako u pojedinačnim i kolektivnim sportovima.

     

    Komisiji je ukazano i da Zrenjanin čuva uspomenu na dr Ferenca Kemenjija. On je prvi član Međunarodnog olimpijskog komiteta i organizator Olimpijskih igara 1896. u Atini. Kemenji je, inače, rođen u gradu na Begeju. Podsećanje na jednog od začetnika olimpijske ideje donosi benefit i Olimpijskom komitetu Srbije. Međunarodni olimpijski komitet, naime, ceni i poštuje ulogu dr Kemenjija, kao jednog od začetnika modernih Olimpijskih igara. Zrenjanin je i jedini grad u Srbiji koji neguje svoju sportsku istoriju i rezultate u Sobi sporta – delu stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin, kao i kroz legate Narodnog muzeja.

     

    Značaj kandidovanja Zrenjanina, bez obzira na konačnu odluku evropskih sportskih foruma, jeste da je prihvaćen od strane Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe). Zrenjanin je i prvi grad u Srbiji koji je ušao u članstvo te asocijacije.

     

    Podrška kandidaturi Zrenjanina stigla je od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Sportskog saveza Vojvodine, iza kojih su i lično stali pokrajinski sekretar Vladimir Batez i predsednik Sportskog saveza Slobodan Boškan, naši istaknuti olimpijci. Podršku su dali i proslavljeni zrenjaninski sportisti, osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja Branislav Simić, braća Nikola i Vladimir Grbić, Momir Rnić, Milorad Stanulov, Slobodan Nikić, Miroslava Najdanovski, Jovana Brakočević, Žarko Čabarkapa…

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport