• Zrenjanin obeležava sto godina postojanja rvačkog sporta u gradu

    Povodom obeležavanja sto godina rvačkog sporta u Zrenjaninu, u hotelu „Vojvodina“ je održana konferencija za novinare.   O tome su govorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković, kao i Vojislav Matić i Robert Molnar, autori prigodne izložbe koja će biti otvorena povodom ovog značajnog jubileja.   – Kao deo programa […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjanin obeležava sto godina postojanja rvačkog sporta u gradu

    Povodom obeležavanja sto godina rvačkog sporta u Zrenjaninu, u hotelu „Vojvodina“ je održana konferencija za novinare.

     

    O tome su govorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković, kao i Vojislav Matić i Robert Molnar, autori prigodne izložbe koja će biti otvorena povodom ovog značajnog jubileja.

     

    – Kao deo programa kojim Rvački klub Proleter obeležava značajan jubilej, u subotu, 31. avgusta, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 11 časova, svečano će biti otvorena izložba pod nazivom „Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini: 1919–2019”. Autori izložbe su Vojislav Matić i Robert Molnar, a kustos istoričar Siniša Onjin – najavio je Simo Salapura.

     

    Izložba će biti dostupna posetiocima do 5. oktobra. Predviđeno je i izdavanje prigodne brošure, koja je promovisana upravo na konferenciji za medije.

     

    Salapura je pozvao sugrađane da posete izložbu, ali i da isprate dešavanja na Trgu slobode. Na centralnom trgu, naime, u subotu od 18 i u nedelju od 18.30 časova biće organizovani rvački turnir i mečevi. Na svečanosti povodom stogodišnjice biće i dodeljena priznanja najzaslužnijim pojedincima.

     

    sto godina rvačkog sporta

     

    I veliki šampioni i veliki rezultati

     

    Nekadašnji istaknuti član Proletera i državne reprezentacije, a sada čelnik srpskog rvačkog saveza Željko Trajković podsetio je na velike uspehe zrenjaninskog rvanja u proteklih sto godina.

     

    – Ova sredina je iznedrila i velike šampione i velike rezultate. Odavde potiče gro naše reprezentacije. Godinama se ovde i pripremamo za najveća takmičenja i u ovaj svečarski deo, koji će trajati naredna tri dana, ulazimo s puno entuzijazma. Želja nam je da se sve to uradi na najbolji mogući način – naglasio je Trajković.

     

    Pročitajte još: DUŠAN SARIĆ: Državni šampion koji za mesec dana brani titulu (Foto)

     

    On je najavio da će u subotu, nakon otvaranja izložbe, od 16.30 sati, biti upriličena svečana akademija u Narodnom pozorištu. A potom i polufinalni mečevi na Trgu slobode.

     

    – Finalni meč je na programu u nedelju, od 20 časova, a pre toga, od 19 časova je borba za treće mesto. Učestvuju ekipe rvačkih klubova Zagreb, Vindije iz Varaždina, Honved iz Budimpešte, inače šampion Mađarske, i domaćin Proleter. Očekujemo zanimljive borbe i pozivam sve ljubitelje rvanja i sporta uopšte da dođu i uveličaju ovu proslavu, organizovanu u predvečerje svetskog šampionata u Kazahstanu – istakao je Trajković.

     

    A Vojislav Matić, nekada i sam vrhunski rvač, ocenio je da se rvanje u gradu na Begeju svrstalo u vrh lestvice po uspešnosti.

     

    – Podsetiću da je RK Proleter osvojio 16 ekipnih titula. S druge strane, 33 pojedinca su osvojila ukupno 101 titulu državnog prvaka. Ponosni smo i na rezultate na međunarodnoj sceni, klupske u Kupu evropskih šampiona, ali i pojedinačne. Prva olimpijska zlatna medalja stigla je u Zrenjanin, a osvojio ju je Branislav Simić – podsetio je Matić.

     

    Među osvajačima medalja sa najznačajnijih svetskih i evropskih takmičenja bili su i Darko Nišavić, Vojislav Tabački, Željko Trajković, Vojislav Matić, Kristijan Fris, Davor Štefanek, Viktor Nemeš, Mihail Kadžaja i Mate Nemeš.

     

    sto godina rvačkog sporta
    Dragoljub Bugarčić

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport