Sport Vesti Zrenjanin

Školica šaha u Aradcu kod dece razvija koncentraciju (Foto)

školica šaha u aradcu

Školica šaha po kojoj su Aradac i aradački šahovski klub prepoznatljivi, polako se vraća u normalne tokove. Zbog situacije sa virusom korona, rad školice je pauziran tokom zime a, kako za portal zrenjaninski.com kaže Goran Petrović, iz uprave kluba, mališani se postepeno vraćaju tablama i figurama.

 

– Za vikend ćemo imati prve treninge, sa manjim brojem polaznika. Pravili smo raspored tako da se za tablom nađu oni koji inače idu zajedno u školu. Počela su i prva takmičenja, a sve što se organizuje, organizuje se uz primenu svih epidemioloških mera – napominje Goran Petrović.

 

PROČITAJTE JOŠ: Fudbalski klub Jedinstvo pred nastavak trke ostao bez uprave i 18 igrača

 

Kada je u punom sastavu, šahovsku sekciju „TQM centar“ u Aradcu pohađaju 23 mališana iz ovog sela i još desetak njih koji dolaze iz Zrenjanina.

 

– Što se Aradca tiče, tu imamo dobru saradnju sa školom – ističe Petrović i dodaje da je postojala ideja da šah u aradačkoj školi bude izborni predmet.

 

– Naša ideja, nažalost, nije dobila podršku, ali imamo odličnu saradnju sa školom, pa nam iz nje stižu zainteresovani i talentovani polaznici – naglašava Petrović.

 

školica šaha u aradcu

 

Polaznici kroz igru savladavaju osnove šaha

 

Prema rečima Petrovića, najbolje vreme za početak bavljenja šahom, koji je istovremeno sport, nauka, kultura i umetnost, jeste u uzrastu prvog ili drugog razreda.

 

– Sada imamo i dvojicu šestogodišnjaka, ali to su ipak izuzeci. Šah je divna igra, ali roditeljima, koji su nam odlični saradnici, preporučujemo da se deca, osim šahom, bave i nekim drugim sportom, jer je za dobrog šahistu potrebna i dobra fizička pripremljenost. Šah iziskuje koncentraciju, disciplinu i posvećenost, pa su naši polaznici i jako dobri đaci u školi – naglašava Petrović.

 

Polaznici kroz igru savladavaju osnove šaha, a onda polako ulaze u sve tajne ove drevne igre.

 

– Kroz šah naši polaznici nauče da razmišljaju, da se druže, viteški da se bore. Upis praktično traje stalno i sa normalizacijom zdravstvene situacije očekujemo da će školica šaha raditi u punom kapacitetu – ističe Petrović.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ko dođe u aradačku školicu šaha, u njoj i ostaje, bez obzira na kom će se nivou dalje baviti šahom. Primera radi, predsednik kluba je polaznik prve generacije. Petrović podvlači da se u klubu neguje međugeneracijska solidarnost, pa tako stariji paze na mlađe, a mlađi uče od starijih.

 

školica šaha u aradcu

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM