• SIMO SALAPURA: Velikani sporta pokazuju kakvom se taktikom pobeđuje

    Međunarodni dan sporta, 6. april, profesionalni i amaterski sportisti širom sveta dočekuju u samoizolaciji. Zbog pandemije koronavirusa zatvorena su sva sportska igrališta, a sportisti, naročito oni vrhunski, trude se da održe formu u kućnim uslovima. U samoizolaciji je i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura s kojim smo, putem elektronske pošte, a upravo povodom Međunarodnog dana […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    SIMO SALAPURA: Velikani sporta pokazuju kakvom se taktikom pobeđuje

    Međunarodni dan sporta, 6. april, profesionalni i amaterski sportisti širom sveta dočekuju u samoizolaciji. Zbog pandemije koronavirusa zatvorena su sva sportska igrališta, a sportisti, naročito oni vrhunski, trude se da održe formu u kućnim uslovima. U samoizolaciji je i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura s kojim smo, putem elektronske pošte, a upravo povodom Međunarodnog dana sporta, razgovarali o sportskim rezultatima koje su pojedinici i klubovi iz grada na obalama Begeja ostvarili u prošloj godini, ali i o razvoju sportske infrastrukture.

     

    – Kako ocenjujete 2019. godinu iz ugla takmičarskih rezultata u Zrenjaninu?

     

    Kontinuirana i progresivna ulaganja u sportske organizacije, kroz izdvajanja u gradskom budžetu, daju svoje pozitivne i željene ishode. Bilans osvojenih medalja na nacionalnim i međunarodnim, kao i na takmičenjima u okviru školskog sistema, bolji je nego 2018. godine. Sa zadovoljstvom konstatujemo da imamo veći broj osvojenih medalja na svakom nivou takmičenja. To je pokazatelj da smo pre nekoliko godina dobro trasirali pravce razvoja sporta u gradu, ali i na području seoskih mesnih zajednica.

     

    Naravno, prostora za napredak uvek ima. Suština je da kroz novu, desetogodišnju Strategiju razvoja sporta, što više mobilišemo naše resurse i integrišemo maksimalno koliko je moguće naše finansijske, stručne, takmičarske i trenažne resurse sportskih organizacija iz iste grane sporta.

     

    zrenjaninski sport

    zrenjaninski sport

     

    – Osim organizaciji brojnih sportskih događaja, pažnja je posvećena i razvoju sportske infrastrukture. Šta je sve urađeno u prethodnom periodu?

     

    Period između obeležavanja Dana sporta 2019. i 2020. godine ostaće upamćen po rekordnoj visini ulaganja u sportsku infrastrukturu. Zasijao je Gradski stadion, postavljena je moderna tartan staza sa pripadajućim borilištima, obnovljena je infrastruktura u Kristalnoj dvorani. U sve ovo lokalna samouprava, Pokrajinska vlada i Ministarstvo omladine i sporta uložili su preko 250 miliona dinara. Malo je gradova u Srbiji koji se mogu pohvaliti ovakvom sportskom infrastrukturom koja je skoncentrisana na malom prostoru. Takođe smo uživali u najboljoj evropskoj ženskoj košarci. A bili smo i odlični domaćini više velikih međunarodnih sportskih manifestacija.

     

    – Kakvi su planovi za ovu godinu i hoće li ih situacija sa koronavirusom poremetiti?

     

    Sve planirane manifestacije za prvi deo godine smo već odložili do daljeg. Čim se situacija poboljša trudićemo se da, u okviru svojih mogućnosti, a na osnovu Kalendara nacionalnih granskih saveza, nastavimo sa planom realizacije sportskih manifestacija. Što se tiče infrastrukture, čim situacija dozvoli, kreće se u drugu fazu rekonstrukcije gradskog stadiona. Za to je već obezbeđen novac od Pokrajinske vlade i iz budžeta grada u ukupnom iznosu od 240 miliona dinara.

     

    – Zbog koronavirusa zaustavljen je razvoj sporta u državi i našem gradu, ali sportisti ne miruju?

     

    Ovo su teški trenuci za Srbiju, naš grad, sva udruženja, organizacije i ustanove, pa i sve sportske kolektive. Sportisti zrenjaninskih klubova pomažu svojim sugrađanima i komšijamam kao volonteri. Veoma sam im zahvalan na inicijativi koju su pokazali u ispomoći pravljenja paketa za naše sugrađane starije od 65 godina i volontiranju u okviru kriznih štabova po mesnim zajednicama od prvog dana vanrednog stanja. Sportske organizacije i pojedinci su pokazali visok stepen solidarnosti i discipline.

     

    Pročitajte još: Ivana Španović i drugi sportisti donirali 3.500 testova za koronavirus

     

    Koristim priliku povodom Dana sporta da se zahvalim i našim sportskim veličinama, šampionima čiji rezultati su bili nadahnuće za mnoge generacije novih sportista. Oni su pokazali koliko je potrebno discipline, samopregora i odgovornosti za vrhunski sportski rezultat. Sve te osobine su nam potrebne i sada u borbi protiv virusa i zato ovaj Dan sporta posvećujemo njima, našim velikanima sporta, koji u svojim stanovima i kućama pokazuju kakvom taktikom treba pobediti.

     

    – I na kraju – neka poruka za naše sugrađane?

     

    Zrenjanin je bio i ostao Grad sporta, Grad pobednika! Zrenjanin i Zrenjaninci će pobediti koronavirus, a onda će nastavljati da pobeđuju na sportskim borilištima – kaže na kraju intervjua pomoćnik gradonačelnika zadužen za sport Simo Salapura.

     

    zrenjaninski sport

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin