Sport Vesti Zrenjanin

Pola veka karatea u Zrenjaninu predstavljeno na panoima (Foto)

50 godina karatea u zrenjaninu
Foto: Zoran Bogaroški

Na Trgu slobode danas je svečano otvorena izložba „50 godina karatea u Zrenjaninu“. Izložbu organizuje Narodni muzej Zrenjanin, uz podršku Gradske uprave i ovdašnjih karate klubova.

 

Kroz izložbenu postavku na Trgu slobode, građani će narednih dana imati priliku da se upoznaju sa kulturom i tradicijom karate sporta u srcu Banata. Na 15 velikih panoa biće predstavljena retrospektiva ovog popularnog sporta kroz fotografije i rezultate zrenjaninskih karatista. I to od početka karatea i osnivanja prvog kluba u gradu 1969. godine, pa sve do današnjeg dana.

 

Pročitajte još: Menadžer Mančester junajteda pohvalio Zorana Bambija Tošića

 

Istoričar Siniša Onjin, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin i autor izložbe, kazao je da se ovom izložbom obeležava pola veka karatea u gradu na Begeju.

 

– Ovo je samo jedna od nekoliko manifestacija koje nas očekuju i kojima ćemo obeležiti ovaj značajan jubilej. Rezultati naših karatista u proteklih 50 godina bili su veličanstveni, a u nekim momentima i vanvremenski. Na izložbenim panoima su zastupljeni svi karate klubovi iz našeg grada i okoline – Zrenjanin, Banat, Klek, Zadrugar, Banatski cvet… – kazao je Onjin.

 

 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što otvara izložbu „50 godina karatea u Zrenjaninu“, jer je i on sam, tokom svoje sportske karijere, bio aktivan u karate klubovima Zrenjanin i Dijamant.

 

– Karate je jedno vreme bio nosilac celog zrenjaninskog sporta. Imali smo razne uspone i padove, kao i sve sportske grane u našem gradu. Ali, uspeli smo da pokažemo specifičnost i zbog toga sam posebno ponosan – naglasio je Salapura.

 

Tekst i foto: Zoran Bogaroški

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM