• Podneta inicijativa da Hala sportova „Medison“ ponese ime Zvonka Vujina

    Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin predao je danas gradonačelniku Zrenjanina Simi Salapuri inicijativu da čuvena Hala sportova „Medison“ ponese ime legendarnog jugoslovenskog i srpskog boksera Zvonka Vujina. Ova inicijativa usledila je tačno godinu dana nakon Vujinove smrti.   Tim povodom, Nenad Borovčanin, zatim selektor bokserske reprezentacije Srbije Milan Piperski, legende domaćeg boksa Dragomir Vujković […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Podneta inicijativa da Hala sportova „Medison“ ponese ime Zvonka Vujina

    Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin predao je danas gradonačelniku Zrenjanina Simi Salapuri inicijativu da čuvena Hala sportova „Medison“ ponese ime legendarnog jugoslovenskog i srpskog boksera Zvonka Vujina. Ova inicijativa usledila je tačno godinu dana nakon Vujinove smrti.

     

    Tim povodom, Nenad Borovčanin, zatim selektor bokserske reprezentacije Srbije Milan Piperski, legende domaćeg boksa Dragomir Vujković i Mirko Puzović, kao i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković, pre sastanka sa gradonačelnikom, obišli su grob Zvonka Vujina i na njega položili vence.

     

    – Predali smo gradonačelniku inicijativu da Hala sportova „Medison“ ponese ime po Zvonku Vujinu, prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje u boksu. Takođe, namera nam je da naredne godine organizujemo prvi u nizu međunarodnih turnira „Memorijal Zvonko Vujin“. To je svakako nešto što je on zaslužio i što će doprineti razvoju srpskog boksa – poručio je Borovčanin nakon sastanka u Gradskoj kući.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Luka Knežević promenio sredinu: Karijeru nastavlja u Novom Beogradu

     

    Gradonačelnik Simo Salapura je naglasio da su Vujinove zasluge upisane zlatnim slovima u istoriju zrenjaninskog i srpskog sporta.

     

    – Na nama je da gajimo kulturu sećanja na njega, njegova dela i njegove medalje. On je čovek koji je živeo u svom gradu i za svoj grad. Zato će Grad Zrenjanin, zajedno sa Bokserskim savezom Srbije i sa ovdašnjim bokserskim klubovima, podržati podnetu inicijativu, a turnir će biti uvršten u program obeležavanja titule Evropskog grada sporta 2021. – istakao je Salapura i izrazio nadu da će Vujin, Vujković, Puzović i Borovčanin u budućnosti imati svoje naslednike u ringu.

     

    godišnjica smrti zvonka vujina

     

    Osvajač dve olimpijske medalje

     

    Zvonko Vujin je rođen 28. juna 1943. godine u Zrenjaninu. Bio je jedan od najboljih boksera lake kategorije Jugoslavije, Evrope i sveta šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Bio je član Bokserskog kluba Banat i reprezentacije Jugoslavije, kao i višestruki prvak Jugoslavije, Balkana, Mediterana i vicešampion Evrope. Osvojio je dve olimpijske medalje u boksu. Osvajač je i „Zlatne rukavice“ (1965) i „Oskara“ (1971).

     

    Prvak Jugoslavije bio je 1965, 1966, 1969. i 1972. godine, a prvak Balkana 1966, 1967. i 1971. godine. Prvak Mediterana postao je 1967, a vicešampion na Evropskom prvenstvu iste godine.

     

    Na Olimpijadi u Meksiku 1968. godine, Zvonko Vujin je osvojio bronzanu medalju, kao i 1972. godine na Olimpijadi u Minhenu. Preminuo je 9. decembra prošle godine, u 76. godini života.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. BRAVO za inicijativu, samo je trebala da dodje od čelnika grada a ne BS. Zvonko je to zaslužio.

    2. Protiv.
      Sve nam je telefonski imenik.
      Neka coveku daju bistu u aleji ili tako nestom ne sto se pravi inflacija nakaradnih imena objekata i ulica.
      Medison je tradicionalno ime, lepo i ne treba ga menjati. Sto je neko nacionalista i mrzi sve sto nije dovoljno srpsko je drugi problem.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport