• Ozbiljne podele u Veslačkom savezu Srbije, biće posla i za advokate!

    U Veslačkom savezu Srbije su ozbiljne podele, koje su rezultirale i tužbom sudu. Biće posla za advokate, ali i za Ministarstvo sporta i omladine, kojem se žali devet nezadovoljnih klubova.   To su beogradski veslački klubovi Crvena zvezda, Grafičar i Beogradski univerzitet, zatim VK Smederevo i Jezava Smederevo, VK Danubius 1885 Novi Sad, VK Palić […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ozbiljne podele u Veslačkom savezu Srbije, biće posla i za advokate!

    U Veslačkom savezu Srbije su ozbiljne podele, koje su rezultirale i tužbom sudu. Biće posla za advokate, ali i za Ministarstvo sporta i omladine, kojem se žali devet nezadovoljnih klubova.

     

    To su beogradski veslački klubovi Crvena zvezda, Grafičar i Beogradski univerzitet, zatim VK Smederevo i Jezava Smederevo, VK Danubius 1885 Novi Sad, VK Palić Subotica i VK Galeb Zemun. Deveti je klub iz našeg grada, VK Zreneks 1995 iz Zrenjanina.

     

    Pročitajte još: Košarkašice Proletera u izmenjenom sastavu dočekuju početak sezone

     

    Ovi sportski kolektivi nezadovoljni su ponašanjem čelnika Veslačkog saveza i njihovim odlukama nakon vanredne skupštine Saveza, održane 15. juna. U svom obraćanju javnosti, oni navode da su tada većinom glasova usvojene izmene Statuta. Te izmene se odnose na izbor članova Izvršnog odbora, kao i na izbor članova Nadzornog odbora Veslačkog saveza Srbije.

     

    „Za usvajanje odluke o izmenama i dopunama Statuta Veslačkog saveza Srbije glasali su veslački klubovi koji su svojim predlogom i pokrenuli inicijativu. To su Crvena zvezda, Grafičar i Beogradski univerzitet iz Beograda, zatim Galeb iz Zemuna, Smederevo i Jezava iz Smedereva, Palić iz Subotice i Zreneks 1995 iz Zrenjanina. Predlog je podržao i Danubius 1885 iz Novog Sada. Sa devet glasova za, što je većina u Veslačkom savezu Srbije, izmenjen je Statut saveza. Protiv predloga bili su predstavnici veslačkih klubova Partizan i Sava iz Beograda, Begej 1883 iz Zrenjanina, Tamiš iz Pančeva i Pirot. Protiv su bili i predstavnici Nautičkog kluba Liman iz Zemuna i Sportskog veslačkog udruženja Drina iz Malog Zvornika. Oni su, takođe, članovi Veslačkog saveza Srbije. Na sednici Vanredne skupštine saveza nisu bili prisutni predstavnici veslačkih klubova iz Čuruga i sa Srebrnog jezera“, navodi se u uvodnom delu saopštenja za javnost devet klubova, inicijatora izmena Statuta.

     

    Tri nedelje kasnije u Veslačkom savezu Srbije se desila pomalo čudna stvar

     

    Dalje se ističe da su, nakon usvajanja odluke o izmenama Statuta, na samoj sednici Vanredne skupštine, predsednik Saveza Darko Majstorović, predsednik Izvršnog odbora Viktor Nikolić i član Izvršnog odbora Nemanja Svjetličić najavili ostavke. Sve uz napomenu da će biti na funkcijama do izbora nove rukovodeće strukture Saveza. Istakli su da će obavljati samo neophodne tehničke poslove kako bi Savez neometano funkcionisao.

     

    „Međutim, tri nedelje kasnije u Savezu se desila nesvakidašnja i pomalo čudna stvar. Naime, 9. jula, Darko Majstorović i generalni sekretar Saveza Nebojša Jevremović mejlom su obavestili sve klubove da su veslački klubovi Partizan i Sava iz Beograda, Tamiš iz Pančeva i Sportsko veslačko udruženja Drina iz Malog Zvornika, kao i veslački klubovi Čurug i Srebrno jezero, podneli tužbu Drugom osnovnom sudu u Beogradu protiv Veslačkog saveza Srbije. Tužbu su podneli radi utvrđivanja ništavosti opšteg akta – Statuta“, ističe se u obraćanju javnosti.

     

    Potpisnici saopštenja navode da su šokirani i naknadnim saznanjem da je predsednik saveza Darko Majstorović, bez konsultacija sa ostalima, prihvatio tužbu. Dodaju da je tužbu podneo manji broj članica koje nisu zadovoljne odlukom većine u Savezu.

     

    „Prema saznanjima inicijatora promena, prihvatanje tužbe od strane predsednika Saveza je urađeno pismeno na memorandumu VSS, sa pečatom Saveza i potpisom predsednika Majstorovića. To je učinjeno bez ikakvih transparentnih konsultacija sa svim članicama. Zbog toga je većina, koju čini devet klubova, odmah angažovala advokata. Zatražila je od Drugog osnovnog suda u Beogradu da se uključi u proces“, naglašava se u saopštenju.

     

    Žele da ospore podnetu tužbu

     

    Oni navode da žele da ospore podnetu tužbu i da zaštite Savez od mogućih posledica. Žele i da dokažu da je odluka o izmenama i dopunama Statuta doneta legalno.

     

    „Većina veslačkih klubova u Srbiji zatražiće od Ministarstva omladine i sporta da zaštiti interes veslačkog sporta, odnosno da ministarstvo stane na stranu demokratski izražene volje većine veslačkih klubova, koji žele promene u Savezu zarad kvalitetnijeg rada i funkcionisanja, ravnopravnosti veslačkih klubova i boljih rezultata sportista na olimpijskim igrama, svetskim, evropskim i balkanskim prvenstvima, kao i domaćim takmičenjima“, zaključuje se u saopštenju.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport