• Odbojkaški klub GIK Banat iz Kleka pre 50 godina postao prvak Jugoslavije

    Sutra se navršava tačno 50 godina otkako je Odbojkaški klub GIK Banat iz Kleka postao prvak Jugoslavije. Odlučujuća utakmica jugoslovenskog prvenstva odigrana je 6. maja 1972. godine, a Klečani su savladali riječki Kvarner rezultatom 3:1.   Bilo je to neverovatno sportsko dostignuće ekipe u kojoj su svi igrači bili iz istog sela, sa tadašnjih 1950 […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Odbojkaški klub GIK Banat iz Kleka pre 50 godina postao prvak Jugoslavije

    Sutra se navršava tačno 50 godina otkako je Odbojkaški klub GIK Banat iz Kleka postao prvak Jugoslavije. Odlučujuća utakmica jugoslovenskog prvenstva odigrana je 6. maja 1972. godine, a Klečani su savladali riječki Kvarner rezultatom 3:1.

     

    Bilo je to neverovatno sportsko dostignuće ekipe u kojoj su svi igrači bili iz istog sela, sa tadašnjih 1950 stanovnika. Celo selo je živelo za odbojkaški sport, pa je prvoligaškim mečevima u hali sportova u Zrenjaninu često prisustvovalo više stanovnika Kleka, nego što ih je u Kleku ostajalo.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninci u kadetskoj reprezentaciji: Mladi rvači osvojili 14 medalja

     

    Klečani su osvojili titulu u sportu u kom su, pre njih, šampioni države stizali samo iz Beograda, Zagreba i jednom iz Maribora.

     

    Zlatnu generaciju je predvodio legendarni Miloš Grbić, a ekipu su činili i Milorad Kijac, Milorad Mićić, Milenko Vuković, Slobodan Grbić, Branko Berak, Branko Vujović, Mirko Ćuk, Nedeljko Ivanković, Slobodan Damjanac, Radomir Dursun, Milenko Šegrt, tehnički rukovodilac Rajko Kijac i jedini član ekipe koji nije bio iz Kleka, trener Lazar Grozdanović.

     

    Miloš Grbić ušao u istoriju naše odbojke

     

    Jedno ime među njima, Miloš Grbić, ušlo je u istoriju naše odbojke, kao kapiten reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila prvu medalju na evropskim prvenstvima, u Beogradu 1975. godine. Odbojkaška porodica Grbić, Miloš i njegovi sinovi Vladimir i Nikola, osvojila je ukupno 31 medalju na međunarodnim takmičenjima. Vladimir i Nikola Grbić primljeni su i u Odbojkašku kuću slavnih.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Odbojkaški klub GIK Banat, danas OK Klek Srbijašume, osnovan je 1957. godine kao DTV Partizan. Zatim menja ime u Sloboda, a od 1970. godine je pod sponzorstvom Građevinsko-industrijskog kombinata „Banat“, kada beleži i najveće uspehe u svojoj istoriji. Osvojio je šampionsku i vicešampionsku titulu i dva puta bio finalista Kupa Jugoslavije.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. BRAVO KLEČANI!
      BRAVO GRBIĆI I OSTALI!!!
      VIŠE PUTA, PROLAZEĆI KROZ KLEK, DA IGRAMO RUKOMET, DAVNO JE TO BILO, VIDELI SMO OKREČEN ODBOJKAŠKI TEREN U DVORIŠTU MILOŠA GRBIĆA!!!
      VEČNA MU SLAVA!
      POZDRAV IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport