Sport Vesti Zrenjanin

Naši proslavljeni sportisti poručuju: Priznanje došlo na pravu adresu

zrenjanin evropski grad sporta 2021
Foto: Zoran Bogaroški

Sjajna vest, koja se Srbijom pronela brzinom svetlosti, stigla je ovih dana iz Brisela, iz sedišta Asocijacije evropskih prestonica i gradova sporta. Zrenjanin je proglašen za Evropski grad sporta 2021!

 

Brojni nacionalni, pokrajinski i lokalni sportski savezi čestititaju na ovoj prestižnoj tituli koja nije samo zrenjaninska, već predstavlja priznanje i za Vojvodinu i celu Srbiju. Ovim povodom oglasili su se i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, što možete PROČITATI OVDE.

 

Simo Salapura: O benefitima će se tek pričati

 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za sport Simo Salapura kaže za portal zrenjaninski.com da ovo priznanje pripada svim ovdašnjim sportistima, sportskim radnicima, šampionima i sportskim organizacijama.

 

– Veoma sam im zahvalan! Istovremeno sam i ponosan na naše olimpijce koji su pružili podršku kandidaturi Zrenjanina. To su Branislav Simić, Milorad Stanulov, Momir Rnić, braća Vladimir i Nikola Grbić, Žarko Čabarkapa, Jovana Brakočević, Ivana Španović, Miroslava Najdanovski, Slobodan Nikić… Veliku podršku dobili smo i od pokrajinskog sekretara Vladimira Bateza i predsednika Sportskog saveza Vojvodine Slobodana Boškana – naglašava Salapura.

 

zrenjanin evropski grad sporta 2021

 

On smatra da je ovo i formalna potvrda nezvaničnog zvanja „grad sporta“, koje Zrenjanin ima decenijama unazad. Dodaje da će se o benefitima tek pričati.

 

– Ovo otvara jednu novu sportsku stranicu našeg grada. Ona, pre svega, treba da nas podstakne na jedno sasvim drugačije viđenje i funkcionisanje sistema sporta. Kada to kažem, mislim na eventualne integracije u okviru iste grane sporta, gajenje kulture sećanja na našu slavnu sportsku istoriju, promovisanje sportskih talenata, proaktivniji monitoring nad stručnim radom i celokupnim vođenjem sportskih organizacija, posmatranje sporta kroz prizmu zdravlja i zdravih stilova življenja… Negde sam pročitao sjajnu poruku, koja kaže da je fizička aktivnost najbolja polisa životnog osiguranja i investicija sa najvećom kamatom. I zaista je tako – napominje Salapura.

 

Pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika podvlači da je veoma teško izboriti se sa Beogradom i Novim Sadom, sa njihovim klubovima i budžetima. Ipak, zrenjaninske sportske organizacije se itekako nose u toj borbi i pariraju klubovima koji imaju značajno veće budžete.

 

– Na to smo veoma ponosni i još jednom im čestitam svima. Svedoci smo veoma značajnih rezultata koje su prošle godine ostvarili naši loptaški sportovi, ali i individualni poput stonog tenisa, rvanja, karatea, kuglanja, raznih drugih borilačkih sportova… Veoma je težak posao održati sportsku organizaciju na vrhunskom nivou. A naši sportski radnici to najbolje znaju – zaključuje Simo Salapura.

 

zrenjanin evropski grad sporta 2021

 

Vukosava Đapić Atanacković: Zrenjanin je ovo zaslužio

 

Generalna sekretarka Sportskog saveza Grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković, inače srpska reprezentativka i rekorderka u atletici, ocenjuje da su u tituli Evropski grad sporta 2021. sublimirani decenijski rezultati zrenjaninskih sportista, koji su ih činili nadaleko prepoznatljivim.

 

– Zrenjanin je odavno zaslužio i nosi epitet grada sportova. Sada imamo i zvanično evropsko priznanje, koje će doprineti afirmaciji i grada i naše zemlje. To je svojevrsna zahvalnost nekadašnjim i sadašnjim sportistima, kao i svim ljubiteljima sporta. Ujedno je ogroman podstrek budućim generacijama. Kao radnik u sportu mislim da će značajno podstaći sve nas da opravdamo tako značajno priznanje evropskog ranga – kaže za portal zrenjaninski.com Vukosava Đapić Atanacković.

 

Milorad Stanulov: Priznanje za prošlost i šansa za budućnost

 

Da je proglašenje Zrenjanina Evropskim gradom sporta 2021. godine veliko priznanje, ali i velika obaveza, slažu se i Momir Rnić i Milorad Stanulov, vrhunski zrenjaninski sportisti.

 

– Veliko priznanje, veliko breme, ali i velika šansa, tako ja to vidim. U to priznanje utkan je rad mnogih sportskih generacija, osvajača olimpijskih medalja, nosilaca šampionskih titula i ostalih odličja, ali i svih sportista koji su vredno radili, trenirali, borili se, odmeravali snage sa protivnicima, nekada gubili, nekada pobeđivali, ali davali sve od sebe – navodi Momir Rnić, proslavljeni zrenjaninski rukometaš, koji je slavu ovog grada proneo celim svetom.

 

Rnić smatra da je pred svim sportskim poslenicima veliki zadatak, jer ovakvo poverenje treba opravdati i pokazati da je došlo u prave ruke.

 

– Infrastruktura nam je dobra, ali uvek ima prostora za bolje. Sport u celom svetu, pa i kod nas, nalazi se pred velikim izazovom koji se zove pandemija. Ali, sportisti se u svom takmičarskom veku suočavaju sa velikim preprekama, možda i težim nego što je ova. I sport i sportski duh uvek pobede. Tako će biti i ovog puta – siguran je Rnić.

 

Osvajač olimpijske medalje, veslač Milorad Stanulov, naglašava ogroman doprinos svih sportskih radnika, bivših i sadašnjih, ovom lepom priznanju.

 

– Zrenjanin jeste grad sporta, a sada je to i ozvaničeno. Za grad veličine Zrenjanina to je ogromno priznanje. Znači da se dobro radilo, dobro čuvalo, dobro podsticalo. Ovo je i šansa da unapredimo kako sportske objekte tako i rad sa sportistima. Takođe, to mora biti i podstrek. Sad je prilika da unapredimo infrastrukturu, da radimo više na omasovljenju i, naravno, na kvalitetu. Priznanje za prošlost i šansa za budućnost – naglašava Stanulov.

 

zrenjanin evropski grad sporta 2021

 

Milan Piperski: Ogroman podstrek za mlade sportiste

 

Vest da je Zrenjanin proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine odlična je i za ovaj grad i za celu Srbiju, smatra selektor bokserske reprezentacije Srbije, Zrenjaninac Milan Piperski.

 

– Ovo priznanje, koje je došlo na pravu adresu, učiniće Zrenjanin prepoznatljivim u mnogo širim okvirima i od izuzetnog značaja je za sportsku, ali i svaku drugu afirmaciju naše sredine. To je ogroman podstrek za sve mlade zrenjaninske sportiste, da samopregorno i vredno grade svoje sportske karijere. A moramo se podsetiti i svih istaknutih sportista i sportskih kolektiva iz naše sredine, koji su godinama gradili imidž našeg grada kao grada sportova i sportista – kaže selektor Milan Piperski, koji je imao veoma zapaženu boksersku karijeru.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM