Sport Vesti Zrenjanin

Milivoje Jovčić – vrhunski košarkaški sudija impresivne biografije

milivoje jovčić
Foto: Privatna arhiva

Svako ko pročita njegovu biografiju bez sumnje će odmah zaključiti da je četrdesetšestogodišnji Milivoje Jovčić jedan od najuspešnijih košarkaških sudija u Srbiji i regionu. Otkako je pre tri decenije dobio zvanje košarkaškog sudije, Jovčić je iz godine u godinu samo napredovao i sada se može pohvaliti da je sudio neke od najatraktivnijih košarkaših utakmica u zemlji i svetu.

 

Rođeni Beograđanin, koji sada sa porodicom živi u Zrenjaninu, zvanje saveznog arbitra stekao je 1994. a već sledeće godine postao je međunarodni košarkaški sudija. U narednoj takmičarskoj sezoni sudio je finale plej-ofa A Savezne muške lige, da bi 1996. debitovao na Evroligi, koja je tada bila pod organizacijom FIBA, i to na utakmici CSKA – Makabi.

 

U leto 1997. učestvuje na svom prvom Evropskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji – EP za žene u Mađarskoj, gde je u finalu sudio utakmicu za treće mesto. Godinu dana kasnije bio je sudija na Svetskom prvenstvu za muške seniorske reprezentacije u Atini, gde je sa 24 godine bio ubedljivo najmlađi među kolegama sudijama.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nova pobeda Proletera: Krupnim koracima gaze ka povratku u elitu (Foto)

 

Od većih uspeha u dosadašnjoj karijeri može da nabroji i učešće na Olimpijskim igrama, koje su san svakog profesionalnog sportiste. Sudio je, naime, na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. Osim na Svetskom prvenstvu u Grčkoj, kao košarkaški sudija je učestvovao i na šampionatima sveta u košarci za muškarce u Japanu (2006), Turskoj (2010) i Španiji (2014). Svih ovih godina u kontinuitetu je sudio i mnoga međunarodna klupska takmičenja, kao što su Fajnal for Evrolige, finale ULEB kupa, Fajnal for Adriatic lige i finala domaćeg kupa i plej-ofa.

 

milivoje jovčić
Foto: Privatna arhiva

 

Finale Evrolige 2014. godine u Milanu jedna od najdražih utakmica

 

– Ne znam ni okvirno koliko sam utakmica sudio do sada. Nikada nisam brojao – kaže za portal zrenjaninski.com košarkaški sudija impresivne biografije.

 

Upitan da izdvoji neku posebnu utakmicu koju je sudio, odgovara da je svakako najbitnija u njegovoj karijeri finale Evrolige 2014. godine u Milanu.

 

– Bio je to prvi produžetak u istoriji Fajnal fora ikada – dodaje Jovčić.

 

Po njegovom mišljenju, Evroliga poslednjih godina napreduje neverovatnom brzinom i na dobrom je putu da postane jedna od divizija NBA. S druge strane, smatra da je u srpskoj košarci prisutna opšta devalvacija po svim osnovama, kao i u celokupnom društvu.

 

Inače, Milivoje se kao i mnogi iz njegove generacije svojevremeno bavio fudbalom i košarkom. Kasnije je na školskim takmičenja nastupao i u nekim drugim sportskim disciplinama. Kako kaže, vreme u kojem je odrastao omogućavalo je ljudima puno toga. A njegov izbor oduvek je bio sport.

 

– U jednom trenutku sam shvatio da neću biti vrhunski košarkaš, jer mi to uslovi nisu dozvoljavali. Ali, želeo sam da ostanem aktivan u, po mom mišljenju, najlepšem sportu i zato sam se odlučio za karijeru košarkaškog sudije – priča Jovčić.

 

Tokom dosadašnje karijere imao je priliku da upozna brojne domaće i inostrane igrače. Bez obzira na to, sa njima, zbog prirode posla, nije uspostavljao prijateljske odnose.

 

– Teško je danas reći šta je prijateljski odnos. S obzirom na to da sam još uvek aktivan i da donosim odluke na terenu, bilo kakva intimizacija, odnosno prijateljstvo sa igračima nisu poželjni, jer narušavaju objektivnost odluka. Stoga se držim na distanci. Usamljenost je, nažalost, jedna od loših strana ovog posla. No, za sve uspešne ljude je karakteristično da su u neku ruku sami – smatra naš sagovornik.

 

milivoje jovčić
Foto: Privatna arhiva

 

„Razmišljam pozitivno i spremam se za izazove koji me očekuju“

 

Jedna od negativnih strana sudijskog posla je i ta što su arbitri često meta kritika navijača, ali i igrača i trenera.

 

– To je „težina“ ovog posla. Kao što sam rekao, samoća je samo jedan od rezultata istog. Što bi se reklo, „sam nosim svoj krst“ – navodi Jovčić.

 

Formu za utakmice Milivoje održava onako kako mu situacija dozvoljava. Zbog obaveza često je na putu, van kuće, pa se prilagođava okolnostima.

 

– Hoteli u kojima odsedam uglavnom imaju fitnes centre, a kada sam kod kuće i kada vremenski uslovi dozvoljavaju treniram, odnosno trčim napolju – ističe Jovčić.

 

Ova godina je za ceo svet bila specifična zbog pandemije koronavirusa. Situcija je uticala i na njega i u izvesnoj meri mu pokvarila planove.

 

– Pokvarila je planove svakom čoveku na planeti, pa i meni. Međutim, razmišljam pozitivno i spremam se za izazove koji me očekuju. Pošto sam preležao koronavirus i stekao antitela, nadam se da ću biti angažovan kao pre. Raspored se daje za mesec dana unapred, ali su neke od utakmica otkazane zbog bolesti igrača, pa ćemo videti šta će biti u narednom periodu – naglašava jedan od najboljih košarkaških sudija Milivoje Jovčić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak