• Jedinstveni karate program zaživeo je baš u Zrenjaninu

    Jedinstveni karate program za osobe sa smetnjama u razvoju, odnosno adaptirani karate, po prvi put u Srbiji zaživeo je baš u Zrenjaninu.   Bilo je to pre više od decenije, u tadašnjem Karate klubu Dijamant, a sadašnjem Zrenjaninu. Inicijator ovog projekta bio je tadašnji trener Simo Salapura, a danas pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika.   Deo tog […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Jedinstveni karate program zaživeo je baš u Zrenjaninu

    Jedinstveni karate program za osobe sa smetnjama u razvoju, odnosno adaptirani karate, po prvi put u Srbiji zaživeo je baš u Zrenjaninu.

     

    Bilo je to pre više od decenije, u tadašnjem Karate klubu Dijamant, a sadašnjem Zrenjaninu. Inicijator ovog projekta bio je tadašnji trener Simo Salapura, a danas pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika.

     

    Deo tog programa predstavljen je i na izložbi na Trgu slobode, postavljenoj povodom značajnog jubileja – 50 godina karate sporta u Zrenjaninu.

     

    Pročitajte još: Devet medalja za džudiste Proletera na sarajevskom turniru (Foto)

     

    Inicijativa za razvoj adaptiranog karatea bila je utemeljena na izveštaju Svetske karate federacije iz 2003. godine. U njemu je konstatovano da se karate sport u Nemačkoj eksperimentalno i uspešno primenjuje kao terapija za osobe sa invaliditetom.

     

    karate program

     

    Karate klub Dijamant načinio pionirske korake

     

    Od 2007. godine u zrenjaninskom Karate klubu Dijamant, sadašnjem KK Zrenjanin, načinjeni su pionirski koraci u primeni adaptiranog karatea. Razvojem ovog programa, po prvi put u Srbiji, a u režiji KK Zrenjanin, organizovani su i Nacionalni šampionati za osobe sa invaliditetom, kao i inkluzivni kampovi. To je sada kontinuirana aktivnost, sa tradicijom dugom više od deset godina.

     

    Zrenjanin, inače, nosi epitet grada sporta, a poznat je i po sportistima sa invaliditetom. Znani su rezultati stonotenisera, strelaca, sportista Saveza za sport i rekreaciju invalida i sportista Hendi sporta. Među adaptiranim sportskim aktivnostima, koje su imale pozitivan uticaj na kvalitet života, osoba sa smetnjama u razvoju, svrstani su i borilački sportovi. A  značajan udeo u tim aktivnostima ima i karate sport, odnosno pomenuti karate program.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport