• Aktuelna uprava Rukometnog kluba Proleter donela neke istorijske odluke

    Aktuelna uprava Rukometnog kluba Proleter iz Zrenjanina, na čijem se čelu nalazi privrednik Milan Milošević, odlučna je u nameri da ovaj sportski kolektiv sa višedecenijskom tradicijom vrati na stare staze slave.   S tim u vezi, donela je neke odluke koje se mogu nazvati istorijskim. Naime, osim što je klub, po prvi put u svojoj […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Aktuelna uprava Rukometnog kluba Proleter donela neke istorijske odluke

    Aktuelna uprava Rukometnog kluba Proleter iz Zrenjanina, na čijem se čelu nalazi privrednik Milan Milošević, odlučna je u nameri da ovaj sportski kolektiv sa višedecenijskom tradicijom vrati na stare staze slave.

     

    S tim u vezi, donela je neke odluke koje se mogu nazvati istorijskim. Naime, osim što je klub, po prvi put u svojoj istoriji, potpisao 15 profesionalnih ugovora sa kadetima i juniorima, doveo je i pojačanje iz inostranstva, i to reprezentativca Uzbekistana Ernesta Ignatenka. Angažovano je čak osam trenera koji rade, ne samo sa prvim timom, nego i sa ostalim selekcijama. Takođe, nakon što je potpisan sporazum o saradnji sa Rukometnim klubom Komlo iz istoimenog mađarskog mesta, uspostavljen je kontakt i sa Vespremom, s ciljem povezivanja i sa ovim evropskim sportskim gigantom.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Mirko Rapaić (OFK Begej): Imali smo dosta šansi, ali ih nismo iskoristili

     

    O svemu tome, u ekskluzivom razgovoru za portal zrenjaninski.com, govori predsednik RK Proleter Milan Milošević, koji je na čelo kluba došao pre nešto više od godinu dana.

     

    – Uvek podvlačim da je Rukometni klub Proleter jedna institucija ovog grada i da bi svi morali da promene odnos prema njemu. Kada sam došao u klub, bilo je puno organizacionih i finansijskih problema, kao i problema sa igračkim kadrom. Dug koji sam zatekao bio je poprilično veliki, a bilo je i tužbi od strane igrača i firmi. Napravio sam dobar tim ljudi, koji je ušao sa mnom u ovu priču, s namerom da pokušamo da vratimo Proleter na stare staze slave. U međuvremenu smo vratili sve dugove i stabilizovali situaciju. Plate igračima se isplaćuju redovno, svakog 5. u mesecu – kaže Milan Milošević.

     

    rukometni klub proleter zrenjanin
    Foto: ARKUS liga

     

    Svi u prvom timu su profesionalci

     

    Nabavljen je i klupski autobus, koji nosi oznake RK Proleter, pošto je klub u prethodnom periodu imao problema sa prevozom. Obezbeđen je i smeštaj za igrače koji nisu iz Zrenjanina i koji su ovde došli iz drugih gradova. Milošević napominje da je Grad Zrenjanin izašao u susret klubu, kako bi sve ovo bilo moguće ostvariti.

     

    – Svi u prvom timu su profesionalci, bave se isključivo rukometom i nisu zaposleni na drugim mestima. To je bio moj jedini uslov. Na njima je samo da misle na treninge i utakmice, sve ostalo smo mi obezbedili. Plata se isplaćuje na vreme, hrane se u restoranu, smeštaj im je odličan. Ako se budu posvetili rukometu, garantujem da među njima postoje sigurno tri – četiri buduća reprezentativca – navodi Milošević.

     

    On ističe da je prvi put u istoriji Proletera potpisano 15 profesionalnih ugovora sa kadetima i juniorima na period od četiri godine. Takođe navodi da se u istoriji Proletera nije desilo da stranac dođe u klub.

     

    – Došao je iskusni srednji bek Ernest Ignatenko iz Uzbekistana, inače državni reprezentativac. Mislim da će nam on biti značajna pomoć. Prosek godina igrača Proletera je 23, to je jako mlada ekipa za ovako teško takmičenje. Zato je pomoć jednog iskusnog rukometaša dobro došla – kaže Milan Milošević.

     

    Sagovornik portala zrenjaninski.com podseća da je nedavno potpisan sporazum o saradnji sa Rukometnim klubom Komlo iz istoimenog mesta u Mađarskoj.

     

    – Oni igraju Superligu Mađarske, šesti su na tabeli i budžet im je 1,5 miliona evra. Išao sam kod njih na nekoliko dana da vidim kako sve to funkcioniše, s namerom da tako nešto i mi primenimo ovde. Pre nekoliko dana uspostavio sam kontakt i sa Vespremom, koji je evropski gigant. Dobio sam pozivnicu da dođem tamo da razgovaramo o saradnji na više nivoa. Sve to činimo da bismo što više razvijali naš klub i igrače – kaže Milošević.

     

    Kako navodi, njegov plan je bio da za nekih pet godina Rukometni klub Proleter pokuša da se bori za učešće u evropskom takmičenju.

     

    – Sve ide dobro, i bolje nego što smo planirali, pa je moguće da već sledeće godine „napadnemo Evropu“ – dodaje prvi čovek Proletera.

     

    Posebna pažnja posvećuje se mladima

     

    Uprava posebnu pažnju posvećuje generacijama koje tek stasavaju, pa je postignut dogovor da se ovi mladi igrači razigravaju u ORK Zrenjanin i RK Hercegovina iz Sečnja.

     

    – Želja nam je da se proširimo po celoj našoj teritoriji i da Proleter bude okosnica rukometa. Zaista je jako puno talenata, a veoma malo rada sa njima. U klubu trenutno imamo 127 dece raznih uzrasta, a u to ne računam prvi tim. Imamo i osam trenera, ne pamtim da ih je ikada bilo toliko u Proleteru. Svi su mladi i mi sada stvaramo i trenere za neki duži period – objašnjava Milošević.

     

    Govoreći o aktuelnoj takmičarskoj sezoni u ARKUS ligi i dosadašnjem učinku rukometaša Proletera, koji su ostvarili dve pobede i pretrpeli pet poraza, Milošević kaže da u ovom trenutku i nije očekivao bolje rezultate.

     

    – Jedino što smatram za kiks jeste utakmica protiv Kikinde. Ali, već sledeće nedelje smo uzeli dva boda protiv Obilića. Igrali smo u gostima sa četiri ekipe koje su vodeće na tabeli. Nije realno sad očekivati da Proleter ode u Novi Sad i pobedi Vojvodinu koja je deset godina šampion države. Nije realno očekivati ni da Proleter pobedi u Šapcu Metaloplastiku koja je bez poraza, ili Dinamo iz Pančeva koji je doveo četiri reprezentativca. Prešli smo taj deo i sada nam dolaze ekipe koje su pandan nama, pa ćemo videti. Ubeđen sam da Proleter u nastavku prvenstva može da dobije sve utakmice – naglašava Milošević.

     

    Da li će se obistiniti Miloševićeva očekivanja, ostaje da vidimo. Da se krenulo u tom pravcu pokazuje rezultat poslednjeg kola, odigranog prošlog vikenda, u kojem je Proleter slavio protiv Jugovića rezultatom 40:33.

     

    rukometni klub proleter zrenjanin
    Foto: ARKUS liga

     

    Siniša Vukić: Zrenjanin se vraća na rukometnu scenu

     

    Član uprave Proletera Siniša Vukić ocenjuje u razgovoru za portal zrenjaninski.com da se Zrenjanin polako vraća na rukometnu scenu.

     

    – Proleter je devedesetih bio vicešampion Kupa evropskih šampiona i dva puta prvak Jugoslavije. Tek nakon Proletera su se pojavili rukometni klubovi Vojvodina, Crvena zvezda, Partizan… Međutim, imali smo situaciju u srpskom rukometu da je Vojvodina godinama unazad prvak države i da je neprikosnovena. Mislim da se sada lagano vraća nekadašnja situacija. Metaloplastika je preživela kao jak rukometni centar, a Zrenjanin se vraća na scenu – smatra Vukić.

     

    Prema njegovim rečima, da bi RK Proleter napravio evropsku priču potrebna su mu značajnija finansijska sredstva, ali i naša deca.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – U poslednjih godinu dana smo aktivirali brojna mesta, kao što su Sečanj, Vojvoda Stepa, Elemir i Novi Bečej, da budu naše filijale. Želimo da aktiviramo svu tu talentovanu decu i da najbolje među njima dovedemo u Proleter. Takođe, trudimo se da razvijamo što više sportskih radnika. Danas je problem u Srbiji nedostatak mladih i kvalitetnih kadrova sa trenerskom licencom. Mi želimo to da promenimo – naglašava Siniša Vukić.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport