Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Zrenjaninka Dara Đurić koristi japansku tehniku za pravljenje lutaka (Foto)

amigurumi lutkice

Zrenjaninka Dara Đurić pre godinu dana otkrila je još jedan kreativan način da uposli svoje vešte ruke. Otkrila je amigurumi, japansku tehniku pravljenja različitih lutkica od vune ili pamuka.

 

– Oduvek sam volela sve ono što se radi rukama. Sve vrste ručnih radova išle su mi od ruke, šila sam, štrikala, vezla, heklala, vezla goblene… I onda sam saznala za ovu tehniku i počela da pravim lutkice od vune i pamuka specijalnom tehnikom, amigurumi – priča Dara Đurić za portal zrenjaninski.com.

 

Tehniku je savladala preko interneta, vrlo lako, jer joj gotovo ništa nije bilo nepoznato, osim posebnog načina kukičanja i punjenja lutkice.

 

– U hodu sam to savladala, jer sam inače samouka u svim ručnim radovima. Shvatila sam da najviše volim da lutkice isheklam od pamučnog materijala, a da ih oblačim u odela od vunice. Kad se ishekla, lutkica se puni silikonskim kuglicama, i to je trebalo posebno savladati. Pravim različite lutkice, ali najviše volim da pravim zečeve. Pravim i mačke, čitave zečije i mačije porodice – kaže Dara.

 

amigurumi lutkice

 

Dara Đurić se bavi i raznim drugim poslovima

 

Za izradu jedne lutkice potrebna su tri – četiri dana. Moglo bi i kraće, ali gospođa Dara bavi se i drugim poslovima.

 

– Od ranog proleća do pozne jeseni vreme provodim u Srpskom Itebeju. Tu imamo baštu, vinograd i oko toga ima dosta posla. Radim i u kući, kuvam, od proizvoda iz bašte pravim zimnicu, tako da mi u tim poslovima prođe prepodne. A najveće mi je zadovoljstvo da, kad završim kućne poslove, sednem i krenem da pravim lutkice – ističe naša sagovornica.

 

Pročitajte još: Brat i sestra Todor i Daria Jeličić štrikaju i šiju na staroj mašini (Video)

 

Ona najviše voli da poklanja svoje lutkice. No, mlađi članovi porodice savetuju je da svoje unikatne rukotvorevine postavi na internet i pokuša da ih proda.

 

– Brat i njegov sin su me uputili na jednu stranicu na kojoj se prodaju rukotvorine, a bratić hoće da mi napravi instagram profil. I snaha me podstiče da svoje unikatne proizvode plasiram u svet, koji sve više ceni nešto što je izrađeno rukom. Nemam ništa protiv, ako će oni time da se bave. Ja uživam u ručnom radu – navodi Dara.

 

Ona dodaje da joj je jako žao što sada, uoči Uskrsa, zečeve ne može da pokloni deci, jer je situacija takva kakva je.

 

– Ali, ja ću da ih pravim, pa kad prođe vanredno stanje lako ću ih pokloniti mališanima iz svoje porodice, ali i iz sela – završava svoju priču Dara Đurić.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM