Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Brat i sestra Todor i Daria Jeličić štrikaju i šiju na staroj mašini (Video)

daria i todor jeličić

Bojana Jeličić iz Elemira i njeno troje dece dane kada se ne ide u školu provode u raznim aktivnostima, obuci u šivenju i štrikanju, i sličnim poduhvatima.

 

Desetogodišnji Todor je najstariji od troje mališana i on, kao i godinu dana mlađa sestra Daria, od prošle godine obučava se za rad na mašini za šivenje. I to na staroj mehaničkoj, koja zahteva koordinaciju rada ruku i nogu. Na mašini, na kojoj je utisnut datum 16. septembar 1926. godine, nasleđenoj od prababe Doste Lipić, šila je i Bojana kao dete. Sada je, eto, u rukama četvrte generacije.

 

– Kada vežbaš na staroj mašini treba mnogo više koncentracije, a na strujnoj je lakše raditi. Ali stara nam je zanimljivija – kaže Todor Jeličić.

 

U kući su, inače, još dve šivaće mašine, jedna marke „Bagat“, a druga „Singer“.

 

 

Daria već pokazuje zavidno umeće u šivenju, ali ona i brat ovladali su još jednom veštinom. Oboje štrikaju i kada se godine uzmu u obzir, pravi su znalci u ovom zanatu.

 

– Znamo da je vuna najbolja za rad, daleko kvalitetnija od vunice – kaže Daria.

 

 

Ona i brat, inače, štrikaju šalove za sopstvene potrebe, i za mlađu sestru Ivu, šestogodišnjakinju koja je još mala da bi se uključila u kućnu radinost.

 

Deca znaju i osnovne poslove u cvećnjaku i bašti, mogu sebi da spreme večeru, peku palačinke, zgotove kolače…

 

Nikako ne treba zaboraviti ni da su uspešni u školi. Todor je vrlo dobar, Daria odlikaš. Brat trenira tekvondo i ide na folklor, ona na folklor i moderan ples. Za svaku pohvalu! A najmlađa Iva ima na koga da se ugleda.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM