Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Ždralovi su simbol sreće i dugog života, pominju se u mnogim mitologijama

ždralovi
Foto: Spasoje Tomić

Preparirani ždral je eksponat meseca u zrenjaninskom Narodnom muzeju, koji je posle perioda vanrednog stanja ponovo širom otvorio vrata za posetioce. U propratnom tekstu na internet stranici Narodnog muzeja navodi se da su ždralovi velike, dugonoge i dugovrate ptice. Svojim izgledom podsećaju na rode i čaplјe.

 

Prepoznatilјivo obeležje ždralova su bele pruge koje počinju kod jednog oka i mogu dosezati sve do leđa, kao i crveni, goli delovi kože na glavi i vratu. Imaju karakterističnu sivu boju perja koja je na ivici krila tamna. Perje na krilima je dugačko i iskrzano i kada su krila skloplјena prelaze preko repa, a kada se rašire dolazi do izražaja sva lepota ovih ptica.

 

Pročitajte još: Grafiti na Bagljašu već godinama izazivaju pozitivne reakcije (Foto)

 

Većina vrsta ždralova živi u trajnim monogamnim zajednicama. U vreme koje prethodi parenju, ždralovi izvode svadbeni ples, koji se često naziva “ždralov ples”. Ovim plesom pokazuju privrženost i raspoloženje, komuniciraju i obeležavaju teritoriju. Ljudi su oduvek bili fascinirani lepotom ždralova i njihovim specifičnim svadbenim plesom. Spominju se u mitologijama mnogih naroda, simbol su sreće i dugog života. Motiv ždrala veoma je čest u heraldici, basnama, bajkama, slikarstvu, operi i slično.

 

A naš portal je prošle godine objavio fotografiju ždralova u preletu nad banatskom ravnicom koje se prisećamo i ovog puta.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM