Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Grafiti na Bagljašu već godinama izazivaju pozitivne reakcije (Foto)

grafiti na bagljašu

Možda se ne može baš reći da je Zrenjanin grad murala i grafita, ali se svakako o nekima sa zanimljivim sadržajima nadaleko čulo, čak i van granica naše zemlje. Grafiti na Bagljašu su neki od njih. Deo Bagljaša, u kojem dominiraju višespratnice, posebno je karakterističan po ovim ukrasima fasada.

 

Velika popularnost ključnih likova iz kultne britanske serije „Mućke“ ovekovečena je na fasadi jedne garaže na Bagljašu, o čemu su mnogi izveštavali.

 

Ni Džonu Čalisu, popularnom Bojsiju iz „Mućki“, to nije promaklo. On je fotografiju grafita objavio na društvenim mrežama, uz komentar „Sjano umetničko delo u Srbiji“. Na ponos Flipa, grafiti umetnika iz Zrenjanina, koji je idejni i ključni tvorac ovog i još mnogih bagljaških grafita.

 

Pročitajte još: Ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud obišla grafit na Bagljašu (Foto)

 

– Drago mi je da je to došlo do Bojsija, koji je po meni teška faca. Mislim da ću morati sada i jedan zid njemu da posvetim, definitivno – poručio je u jednoj televizijskoj emisiji Flip, koji je sa ekipom iz kraja uradio još mnoštvo likova.

 

 

Grafiti na Bagljašu odaju počast mnogim legendama

 

Tu su Čarli Čaplin, sa podugačkom tekstualnom porukom iz filma „Diktator“, pa Paja i Jare, odnosno Pavle Vujisić i Čkalja, Šojić i Pantić, odnosno Lane Gutović i Nikola Simić, pa Zoran Radmilović… Oslikana je i škola u koju je Flip išao. Na njoj su portreti Vuka Karadžića i Mileve Marić Ajnštajn, kao i čuvenog slikara Uroša Predića. Za sve što radi Flip ima podršku brata, drugara, ali i skupština stanara zgrada sa Bagljaša i nadležnih.

 

Ne treba zaboraviti da je u Zrenjaninu još 1992. godine nastao jedan od čuvenijih gradskih murala – „Četir‘ konja debela“. Mural je na fasadi Dečjeg dispanzera, na magistrali, oslikao akademski slikar Milutin Mićić. To je i najveći zrenjaninski mural dimenzija 40 sa 20 metara, a Mićić ga je obnovio 2014.

 

Murala i grafita ima i na zgradi Ekonomske škole, u Gradskoj bašti, gde ga je uradio akademski slikar Viorel Flora sa motivom nekadašnje bečkerečke tvrđave…

 

A murali su počeli da niču i u drugim mestima srednjeg Banata. Tako je u Novom Bečeju, na zidu Osnovne škole „Josif Marinković“, osvanuo lik Nikole Tesle, a u Krajišniku je ovekovečen krajiški književnik Branko Ćopić. U Lukićevu je, neobičnim sticajem okolnosti, nastao mural na zidu Domu kulture, kao delo brazilskih autora.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz