Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Sudija za prekršaje Stevan Ločki u slobodno vreme leti motornim zmajem

stevan ločki

Sudija za prekršaje Stevan Ločki iz Titela je pilot motornog zmaja više od dve decenije i predsednik je Aero kluba Titel. Iako je oduvek voleo sve što je u vezi sa letenjem, motornim zmajarstvom počeo je da se bavi relativno kasno. Sada se trudi da te izgubljene godine nadoknadi i leti mnogo i sa velikim uživanjem.

 

– Posebno volim da letim sa još nekim ko mi je iza leđa i da zajedno uživamo u lepotama Vojvodine. Jer, motornim zmajem koji se kreće 70 kilometara na sat optimalno se leti do Fruške Gore, na primer, odnosno oko tridesetak kilometara od Titela – priča za portal zrenjaninski.com Stevan Ločki.

 

PROČITAJTE JOŠ: Aleksandar Mojić izrađuje unikatne ukrasne sveće koje plene lepotom

 

Titelski zmajari imaju svoje uzletište sa kog poleću od kraja proleće do pozne jeseni, kada god to vremenski uslovi dozvoljavaju.

 

– Bitno je da nema termičke aktivnosti. To znači da je najbolje leteti rano ujutru ili predveče. Takođe, ne sme da ima vetra, jer kada je vetrovito, letenje izgleda kao jahanje divljeg konja, pa i nije uživanje. Zmaj je idealno sredstvo za prevoz. Dešavalo mi se, dok sam bio mlađi, da zmajem odem u goste – kaže Stevan.

 

andrijana ločki

 

Ljubav prema letenju preneo i na ćerku

 

Ljubav prema letenju Stevan je preneo i na kćerku Andrijanu, koja se bavi paraglajdingom.

 

– Anja je počela da se bavi padobranstvom, ali joj je to samo kratko vreme pričinjavalo zadovoljstvo. Onda je prešla na paraglajding, odnosno slobodno letenje. Nema lokacije u Srbiji sa koje nije uzletela. Za paraglajding je potrebno biti smiren, ozbiljan i dobro proučiti teoriju. Moraš da znaš šta te čeka u vazduhu i kako se postavljaš prema situacijama koje se događaju – ističe Stevan, koji je i sam tri puta morao da sleti bez motora, zmajem kao jedrilicom.

 

Da bi se bavila paraglajdingom, Anja mora da vežba, uči, bude naspavana i nema puno vremena za neke druge stvari.

 

– Iskreno, više se plašim za nju dok vozi automobil do uzletišta nego kada je u vazduhu – priznaje naš sagovornik.

 

On dodaje da ima puno poverenje u ćerku.

 

– Mama se, naravno, plaši, uvek joj kaže da se javi kad sleti. Stalno sam posrednik između žene i kćerke, ali to je valjda tako – kroz osmeh nam priča Stevan.

 

titel iz vazduha
Foto: Filistra

 

Paraglajding je i u svetu i u Srbiji u ekspanziji.

 

– Paraglajderisti danas predstavljaju vrh letenja u Srbiji, i to su stvarno pravi sportisti. Ozbiljni, stabilni, u dobroj kondiciji – smatra Stevan.

 

Motornim zmajarastvom i paraglajdingom, inače, može se baviti već od 16. godine. Obuka je obavezna i danas je vrlo studiozna. Uz dobru obuku i ozbiljan pristup, bezbednost je na visokom nivou.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM