Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Aleksandar Mojić izrađuje unikatne ukrasne sveće koje plene lepotom

aleksandar mojić
Foto: Privatna arhiva

Proizvodnjom unikatnih, ručno rezbarenih ukrasnih sveća, Aleksandar Mojić iz Novog Bečeja počeo je da se bavi pre četiri godine. Do tada je u životu radio druge poslove.

 

– Po zanimanju sam veterinarski tehničar, ali taj posao sam radio najkraće. Bio sam i kapetan ratnog broda, ali celog života sam, u stvari, želeo da radim nešto kreativno, svojim rukama. U svojoj 55. godini sam odlučio da to bude izrada ukrasnih sveća – kaže za portal zrenjaninski.com Aleksandar Mojić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Bili smo na venčanju Merime i Milana, a evo ko je još stupio u brak (Foto)

 

Način na koji izrađuje sveće, od kojih je svaka priča za sebe, star je nekoliko vekova. Ovaj način izrade potiče iz manastira na Uralu, iz 16. veka, a čest je i u Rusiji i Ukrajini.

 

 

Svaka sveća koju izradi je jedinstvena

 

– Iz table parafina, posebnim metodama, rezbari se sveća. Učio sam od ruskih majstora ove tehnike, kojih više nema mnogo. Za izradu jedne sveće potrebno mi je desetak sati, mnogo strpljenja, veštine, ali i talenta. Do skoro sam bio jedini voskar u Srbiji koji izrađuje ukrasne sveće na ovaj način. Ni u svetu ih nema mnogo. Sada imam troje učenika i srećan sam što ću ono što sam naučio preneti drugima i što će, eto, neko nastaviti da se bavi ovim starim zanatom – ističe Aleksandar.

 

Aleksandar ima sertifikat nadležnog ministarstva da je njegov posao klasifikovan kao stari zanat.

 

– Stari zanati se u svetu jako cene i čuvaju. Nadam se da će tako biti i kod nas. Svaka sveća koju izradim je jedinstvena, ne postoje dve iste. A najsrećniji sam što su moje sveće uveličale mnogobrojne radosne trenutke, kao što su venčanja i krštenja, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Od parafina mogu da napravim čuda. Iz svoje mašte ili po nečijoj želji – završava svoju priču Aleksandar Mojić.

 

aleksandar mojić
Foto: Privatna arhiva

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM