Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Pevačka grupa “Ercegovina” neguje hercegovačke običaje (Foto)

pevačka grupa ercegovina

Svi željno čekamo objavu da je korona pobeđena i da ponovo možemo da se vratimo redovnim obavezama. Tako je i sa članovima Pevačke grupe „Ercegovina“ iz Sečnja.

 

„Ercegovina“ je osnovana pre gotovo pola veka, ali su aktivnosti u jednom periodu bile zamrle. Pre dve godine oživljen je rad grupe, koja je osnovana sa ciljem da čuva i neguje hercegovački običaje, izvorni govor i pesmu.

 

– Grupa sada ima više od 25 članova, od kojih polovinu čini podmladak, što je veoma važno. Naši ciljevi su očuvanje tradicije, običaja i kulture naroda koji je u ove krajeve doseljen u kolonizaciji posle Drugog svetskog rata. U Sečanj su većinom doseljene porodice iz opštine Bileća. To je razlog naše zvanične i dobre saradnje sa bilećkim Udruženjem guslara „Vojvoda Vlatko Vuković“ – kaže Mirjana Dangubić, predsednica Pevačke grupe „Ercegovina“.

 

pevačka grupa ercegovina

 

“Ercegovina” imala niz zapaženih nastupa

 

Za svega dve godine od obnove rada ova grupa imala je niz zapaženih nastupa, kako u Sečnju tako i u mestima zavičajnog porekla. I nije samo pesma u osnovi predstavljanja grupe. Angažovanjem „Ercegovine“ snimljen je film o kolonizaciji Hercegovaca u Sečanj. U više navrata promovisani su i hercegovački običaji prosidbe i svadbe. Oživljeni su izvorni govor, izreke i doskočice sa ljutog hercegovačkog kamena…

 

Pročitajte još: Venčanje u doba korone, mladenci pod maskama izrekli sudbonosno DA!

 

– Bitno je napomenuti da imamo i guslara i da ćemo imati školu guslanja. Čim prestanu zabrane okupljanja, to će biti jedna od novih aktivnosti grupe. Spremne su i druge ideje i željno očekujemo da se ponovo okupimo – kaže Mirjana Dangubić.

 

Ona napominje da su sponzori velika podrška radu grupe. Zahvaljujući njima, obezbeđene su autentične hercegovačke nošnje, muške i ženske, nabavljene su gusle, finansirani nastupi… Trud nije uzaludan, jer publika izvanredno reaguje prilikom svakog nastupa grupe. A ima i interakcije.

 

– Već imamo nekoliko spotova, a novi su u pripremi. I ukoliko želite da se upoznate sa običajima i tradicijom Hercegovaca, da čujete izvornu pesmu, ali i da naučite kako se sprema cicvara, podrobac ili neko drugo autentično jelo, pratite rad naše grupe „Ercegovina“ – poručuje Mirjana Dangubić.

 

pevačka grupa ercegovina

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM