Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Otac i sin zajedno učestvovali u najuzbudljivijoj trci sa preprekama (Foto)

duško i nemanja guranov

Otac i sin, Duško i Nemanja Guranov iz Žitišta, rame uz rame, bili su učesnici zahtevne avanturističke trke sa preprekama, pod nazivom „Tribalion“, koja je nedavno održana na Tari.

 

Prema pravilima organizatora, deca mlađa od 15 godina mogu učestvovati samo na dečijoj trci. Međutim, na molbu Nemanjinih roditelja i uz njihovu pisanu saglasnost, dečaku rođenom 2006. godine je odobreno da učestvuje na Tribalion challenge trci od 23 kilometra. Uslov je bio da kompletnu stazu mora trčati uz pratnju roditelja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Predrag Klepić i Bogdan Drašković: Nagrade otišle u prave ruke (Foto)

 

– Iz tog razloga nismo bili konkurencija jedan drugome, već podrška. Podršku smo imali i u toku trke od strane nama nekoliko poznatih ljudi iz Žitišta i Zrenjanina, koji su takođe bili učesnici. Nemanja je posebnu podršku imao od strane sudija, koji su se nalazili na svakoj prepreci. Za njih je bilo iznenađenje da on, sa nepunih 15 godina, učestvuje u najvećoj trci. U publici nam je podrška bila moja supruga, a Nemanjina majka Marina. Ona nas je ispratila na startu, navijala sve vreme trke i brižno čekala na cilju – priča za portal zrenjaninski.com Duško Guranov.

 

duško i nemanja guranov

 

Nemanja počeo da trenira street workout

 

Duško je, inače, rođen 1976. i radi u Policijskoj upravi Zrenjanin, dok je Nemanja učenik osmog razreda osnovne škole. Otac je svojevremeno bio aktivan učesnik polumaratona, a ljubav prema sportu nasledio je i njegov sin.

 

– Devedesetih godina sam, kao student Policijske akademije, ne samo učestvovao u obaveznoj sportskoj nastavi, nego sam bio i učesnik tadašnjih polumaratona, pod nadzorom profesora Milivoja Dopsaja. Nemanja je šest godina trenirao džudo u Džudo klubu Banat u Žitištu. Nakon pojave pandemije Kovida-19 i prestanka rada škola i sportskih klubova, samostalno se opredelio za disciplinu street workout. On se najčešće vežba na takozvanim „parkovskim spravama“ – ističe stariji Guranov.

 

PROČITAJTE JOŠ: Upoznali se u Maloj Americi, osam godina kasnije se sreli u Americi (Video)

 

S obzirom na to da takve sprave postoje na sportskim terenima u Žitištu, Nemanja je nabavio program treninga i počeo je da vežba pet puta nedeljno. Njegova porodica mu je, po dolasku zime, obezbedila i određene sprave za unutrašnju upotrebu. Na njima je nastavio naporne treninge, koji najčešće traju od dva do četiri sata. Pošto je navikao da pomera svoje limite, ovaj mladić, koji gaji ljubav i prema sportskom ribolovu, plivanju i skijanju, odlučio je da se sa ocem otisne u novu avanturu zvanu „Tribalion“.

 

– Tribalion, ili kako ga popularno nazivaju „najteža trka sa preprekama“, u Srbiji se održava od 2018. Za trku smo saznali od sugrađanke Sofije Stojančul, koja je na njoj učestvovala prošle godine, pa smo odlučili da prihvatimo izazov organizatora. U početku je to bila šala, koja je kasnije prerasla u izazov, kom nismo mogli da odolimo – objašnjava Duško Guranov.

 

nemanja guranov

 

Duško i Nemanja Guranov odabrali najzahtevniju trku

 

U okviru „Tribaliona“ se organizuju tri trke. Jedna je u dužini od 23 kilometara, sa 35 prepreka, a druga je od 12 kilometara, sa 25 prepreka. Treća je dečija trka u dužini od tri kilometra i sa 15 prepreka. Nemanja je, baš kao i njegov otac, izabrao onu najzahtevniju.

 

– Od ukupno 1190 takmičara, koji su 8. maja učestvovali u „Tribalion green trci“ od 12 kilometara i „Tribalion challenge trci“ od 23 kilometra, Nemanja je definitivno bio najmlađi učesnik – naglašava ponosni otac.

 

Kako kaže, njemu je najteži deo trke bio strmi uspon u dužini od nekoliko kilometara i prelazak iznad jezera po sajli. Sa nje je, pred sam kraj, i upao u jezero. Nemanja, pak, nije imao problema sa preprekama niti sa stazom. Čak je prešao jezero po pomenutoj sajli, što uspe manje od pet odsto takmičara.

 

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

A na pitanje po čemu će pamtiti ovu trku, Duško odgovara da će je, pre svega, pamtiti po dobrom adrenalinu, korektnim takmičarima i dobroj organizaciji.

 

– S obzirom na to da je veče pre trke na Tari padao sneg, a za vreme trke temperatura bila svega sedam – ostam stepeni, kao i da su neke od prepreka podrazumevale kvašenje i ronjenje u planinskom jezeru, odnosno savladavanje velikih visinskih uspona, trku ćemo pamtiti i po tim ekstremnim uslovima – završava razgovor Duško Guranov.

 

nemanja guranov

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.