Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Naučite da vozite skuter na vodi, i to potpuno besplatno!

škola motonautike
Foto: Motojet

Škola motonautike, pod nazivom „Motojet H2O adrenalin“, održaće se za nekoliko dana u Zrenjaninu, u okviru svečanog otvaranja sezone „Leto na Peskari 2019“.

 

Dopis za učešće dece u obuci prosleđen je zrenjaninskom Savezu za školski sport, a odatle školama, ali će verifikacija prijava biti u danu manifestacije.

 

– Ovo je četvrti put da smo u Zrenjaninu. Ova manifestacija ima za cilj da decu upozna sa motonautičkim sportom. Konkretno, motonautika može biti rekreativna i vid razonode, ali je i grana sporta sa nekoliko disciplina. Tu je skuter i akva bajk, ali i takmičenje sa čamcima. Mi radimo obuku dece za akva bajk, a sa decom je rad specifičan. Najpre je važno da im objasnimo osnove vodnog saobraćaja, zatim je naglasak na bezbednosti – ističe za portal zrenjaninski.com Aleksandar Krevešić, predsednik Motonautičkog kluba „Motojet“ iz Novog Sada.

 

Mališani imaju teorijsku pa praktičnu obuku, sa svim propratnim elementima, od paljenja skutera, starta vožnje, do zaustavljanja, napominje on.

 

Biće organizovan i ispit spretnosti

 

Obuka traje četiri sata. Deca voze desetak do 15 minuta, u više navrata, što je bolje nego kada se vožnja odradi u „komadu“. Novosadski klub primenjuje  pravilo da deca imaju više vožnji, jer se u praksi pokazalo da su sa svakom novom vožnjom sve bolji.

 

Pročitajte još: Besplatna škola motonautike i atraktivne obuke na Peskari! (Foto)

 

– Kako to izgleda na samom jezeru, imaće prilike svi prisutni da vide. Na jezeru će biti postavljene bove, oko njih se vozi slalom. Deca moraju da ovladaju vožnjom u punom kapacitetu, od starta, upravljanja i skretanja, dodavanja i oduzimanja gasa, kočenja i zaustavljanja. Obuka je na sedećem i stajaćem skuteru. Biće i zabavna vožnja u gumi – objašnjava Krevešić.

 

Biće organizovan i ispit spretnosti, koji će biti za sve mališane, kojih će biti šezdesetak. Meriće se vreme i ocenjivati kvalitet vožnje. Svi polaznici škole, nakon uspešno savladane obuke i provere, dobijaju diplomu.

 

– Ova manifestacija je veliki doprinos afirmaciji sporta, koji kod nas nije prepoznat u punom kapacitetu, a veoma je atraktivan. Imamo uslova za razvoj motonautike i to treba da iskoristimo. Iz tog razloga je bitno da se najmlađi uključuju u ovaj sport, ali uz poštovanje svih pravila vodenog saobraćaja i sa korišćenjem svih bezbedonosnih mera i opreme – naglašava Krevešić.

 

Manifestacija u Zrenjaninu je trodnevna i održavaće se u petak, 31. maja, subotu 1. i nedelju 2. juna, četiri sata po danu. Sva tri dana škola počinje u 13 časova, a završava se u 17 sati.

 

Manifestaciju podržavaju Grad Zrenjanin, Turistička organizacija Grada Zrenjanina i Javna stambena agencija, koja upravlja kupalištem Peskara.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM