Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Muzej Žeravica poseduje najstariji sačuvani traktor na ovim prostorima

muzej žeravica
Foto: Muzej Žeravica

Ove godine jedan traktor u velikoj i bogatoj kolekciji Muzeja „Žeravica“ u Novom Miloševu napunio je tačno sto godina. Reč je o najstarijem sačuvanom traktoru na ovim prostorima, američkom „Hart-Parru 30“ .

 

Ovaj stogodišnjak samo je jedan od 180 traktora i ko zna koliko još priključnih i parnih mašina, vozila, radio aparata, predmeta koji su u vezi sa starim zanatima u ovom posebnom muzeju.

 

– Kolekciju je počeo da formira Milivoj Žeravica, otac sadašnjeg vlasnika Čedomira. Počelo je tako što je Milivoj kupio jedan stari traktor, kakav je imala porodica Žeravica pre Drugog svetskog rata. Žeravice su bile veoma bogata porodica pre Drugog svetskog rata, a nakon završetka rata dva puta im je konfiskovana imovina – kaže za portal zrenjaninski.com Ivana Zec, kustoskinja muzeja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Crepajke odlično kuvaju, a demonstrirale su i svoje kosačko umeće

 

Vrlo brzo, potraga za starim traktorima postala je pasija. Milivoj je, gde god je naišao na lep primerak traktora ili neke mašine, to kupovao i donosio u Novo Miloševo.

 

– Usledili bi radovi na reparaciji, jer ideja nije bila samo imati staru mašinu, nego je i vratiti u radno stanje. Danas su gotovo sve mašine u našem muzeju u funkcionalnom stanju – ističe Ivana Zec.

 

U kolekciji je i devet parnih mašina, pa i ona koju je vukao poslednji par volova – Cvetonja i Relja, 1961. godine.

 

Takođe, osim traktora i poljoprivrednih mašina, u muzeju ima i starih automobila, motora, bicikala, starih električnih uređaja, alata kojima su radile zanatlije… U muzeju ima, prema proceni, blizu 10.000 eksponata.

 

muzej žeravica
Foto: Muzej Žeravica

 

Muzej Žeravica imao velike planove za ovu godinu

 

Od 1991. godine kolekcija i postavka Žeravica radili su u okviru servisa za motorna vozila. Kako je interesovanje posetilaca raslo, 2009. godine muzej je dobio svoje posebno mesto i izložbeni prostor od 3.000 kvadrata.

 

U muzeju se trude da se obilazak ne svede samo na puko razgledanje. Svaki eksponat ima svoju istoriju i priču, a za posetioce se organizuju interaktivne radionice. Svake godine, do ove, organizovane su radionice na kojima se moglo videti kako pojedine mašine rade.

 

Za ovu godinu planovi su bili veliki, ali je pandemija osujetila dosta njih.

 

Svake druge subote u septembru, u muzeju je organizovana manifestacija „Zalazak u svitanju“. Tog dana posetioci mogu da vide kako radi parna mašina, kako radi vršalica, a poseban doživljaj je defile traktora.

 

– I ove godine planirano je da se na ovoj manifestaciji proslavi rođendan najstarijeg traktora u kolekciji i regionu. Hoće li „Zalazak u svitanju“ biti organizovan i kako, zavisiće od epidemiološke situacije – zaključuje Ivana Zec.

 

PROČITAJTE JOŠ: Muzej Ranko Žeravica u narednom periodu otvara vrata za posetioce

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM