• Muzej Ranko Žeravica u narednom periodu otvara vrata za posetioce

    „Muzej Ranko Žeravica“ u Novom Miloševu će svečano biti otvoren u nekom narednom periodu, kada epidemiološka situacija to bude dozvolila. Tada će javnost po prvi put imati priliku da vidi sve ono što je vezano za veliko ime jugoslovenske i svetske košarke.   Koronavirus je ozbiljno doveo u pitanje način na koji će se obaviti […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Muzej Ranko Žeravica u narednom periodu otvara vrata za posetioce

    „Muzej Ranko Žeravica“ u Novom Miloševu će svečano biti otvoren u nekom narednom periodu, kada epidemiološka situacija to bude dozvolila. Tada će javnost po prvi put imati priliku da vidi sve ono što je vezano za veliko ime jugoslovenske i svetske košarke.

     

    Koronavirus je ozbiljno doveo u pitanje način na koji će se obaviti svečano otvaranje. Bez obzira na to, završni radovi na zgradi muzeja su u toku.

     

    – Objekat u kojem će biti izložene medalje, pehari, fotografije i lični predmeti Ranka Žeravica trenutno je u fazi završetka. Košarkaški teren je već gotov, asfaltiran i spreman za igrače. Planirali smo da sve otvorimo na poseban način, ali da li će se naš plan i realizovati sada zavisi od epidemiološke situacije – kaže za portal zrenjaninski.com Ivana Zec, kustoskinja Muzeja Žeravica u Novom Miloševu.

     

    Košarkaški teren u okviru muzeja donacija je Košarkaškog kluba Barselona.

     

    – Barselona je donirala 20.000 dolara, a zgrada je izgrađena zahvaljujući projektu koji je Opština Novi Bečej dobila na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam – objašnjava Ivana Zec.

     

    „Muzej Ranko Žeravica“ ideja je i delo Fondacije „Žeravica“. U Novom Miloševu postoji još jedan „Muzej Žeravica“, odnosno muzej traktora i industrijskih mašina. O tome šta sve krije ovaj muzej i kakve veze ima sa Rankom Žeravicom, čitaoci portala zrenjaninski.com moći će da pročitaju narednih dana.

     

    ranko žeravica

     

    Ranko Žeravica član Kuće slavnih FIBA

     

    Podsetimo, legenda naše košarke Ranko Žeravica rođen je 17. novembra 1929. godine u Novom Miloševu. Teško je i pobrojati sve uspehe i trofeje koje je osvojio u dugoj i bogatoj trenerskoj i selektorskoj karijeri.

     

    Reprezentaciju Jugoslavije je vodio do zlata na Olimpijskim igrama (1980), Svetskom prvenstvu (1970), do srebra na Igrama 1968. godine, Mundobasketu 1967. godine i Evrobasketima 1969. i 1971. godine, odnosno do bronze na Svetskom prvenstvu 1982. godine.

     

    Paralelno sa radom na klupi nacionalnog tima imao je presudan uticaj na uspehe Partizana početkom sedamdesetih godina kada je selektirao tim predvođen Draganom Kićanovićem i Draženom Dalipagićem.

     

    Prvi trener voljenog kluba Crvene zvezde bio je osamdesetih godina, a postao je rekorder po broju pobeda. Zabeležio je 167 trijumfa na 272 utakmice.

     

    Svetska kuća košarke ga je 2007. godine uvrstila u Kuću slavnih FIBA.

     

    Preminuo je 2015. u 85. godini života.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport