Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Kameni lav u Županijskom parku odavno je simbol detinjstva

kameni lav u županijskom parku

Kameni lav u Županijskom parku, odnosno Gradskoj bašti, kako ga Zrenjaninci uobičajeno zovu, simbol je ove zelene oaze u samom centru grada. Već decenijama je i simbol detinjstva u ovom banatskom gradu.

 

Nema valjda niti jednog deteta rođenog i odraslog u Zrenjaninu koje se nije popelo na uspavanog kamenog lava, postavljenog uz fontanu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Tito bio jedini državnik zbog kog je menjan izgled Gradske kuće (Foto)

 

Za skulpturu lava, uz koju su odrastale generacije Zrenjaninaca, vezana je jedna mala misterija. Jedino što se zna jeste da je kameni lav u Gradsku baštu, gde ponosno čuva fontanu, stigao posle Drugog svetskog rata.

 

U Gradsku baštu je prenet iz kruga zrenjaninske šećerane.

 

Ne zna se pouzdano ko je autor skulpture. Ne zna se ni kada je postavljena u krug fabrike, niti gde je tačno stajala dok nije preseljena.

 

Ono što se sigurno zna jeste da je Županijski park danas zaštićeni spomenik prirode i jedinstvena zelena površina u centru Zrenjanina, od više hiljada kvadratnih metara i dendroflorom zastupljenom sa 40 biljnih vrsta.

 

Više od polovine površine parka prekrivaju travnjaci, doneti u busenima s tomaševačkih i orlovatskih livada.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Cvetne rundele pružaju se na oko 215 kvadratnih metara, a tu su i mnoge biljne vrste čija starost prelazi stotinu godina. Najveće stablo divljeg kestena dostiglo je obim od gotovo tri metra.

 

Simbol parka je i fontana sa rodom.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Interesantan i lep detalj – kameni lav. Tek kada sam svoju decu vodila u Gradsku baštu, i kada sam im pomagala da se popnu na leđa lava, setila sam se da sam i sama to radila i da mi je bilo jednako zanimljivo kao i novim klincima. Kao da je juče bilo, a beše to sredinom sedamdesetih. Hvala na podsecanju i isticanju tako bitne skulpture za nas Zrenjanince. 🙂

sinovoz