Društvo Vesti Zrenjanin

Tito bio jedini državnik zbog kog je menjan izgled Gradske kuće (Foto)

josip broz tito

Na današnji dan, pre 41 godinu, umro je Josip Broz Tito, u to vreme predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

 

Tito je kao državnik svojevremeno posećivao i Zrenjanin. Da bi se tadašnja komunistička vlast što više „približila“ narodu, 1952. godine je obavljena danas gotovo nezamisliva intervencija na balkonu Gradske kuće u Zrenjaninu. Tito je tako postao jedini državnik zbog kog je ova zgrada pretrpela vidljive arhitektonske izmene.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dudova šuma je zeleni dragulj koji nas vraća u neka lepša vremena (Foto)

 

Kako bi što više okupljenih građana sa svih strana Trga slobode moglo da vidi predsednika, koji je 11. maja te godine prvi put posetio Zrenjanin i tom prilikom otkrio spomenik Žarku Zrenjaninu, uklonjen je deo do tada ravne balkonske ograde. Balkon je dograđen i omeđen novom, polukružnom ogradom.

 

Na fotografijama snimljenim tog dana, Josip Broz se sa balkona obraća građanima, a na drugoj je prikazan snimak trga sa istog balkona, i uzak koridor koji od Gradske kuće vodi do još neotkrivenog spomenika. To je bio put kojim je nešto kasnije predsednik prošao do centra trga.

 

Sa istog balkona Josip Broz Tito se obratio Zrenjanincima i 25. oktobra 1969. godine. Tada već nije bilo potrebe za bilo kakvim promenama. Predsednik je ovog puta bio u društvu supruge Jovanke, što je takođe zabeleženo na fotografijama. Ni spomenika koji je otkrio prilikom prethodne posete više nije bilo na Trgu slobode, jer je pet godina ranije, zbog rekonstrukcije trga, premešten na sadašnju lokaciju.

 

josip broz tito

 

Tito ostao bez glavne ulice u Zrenjaninu

 

U to vreme su, inače, u slavu maršala, Titovim imenom nazivani gradovi, ulice, trgovi, škole… Četiri decenije kasnije zanimljivo je pogledati šta u Zrenjaninu i okolini nosi Titovo ime.

 

U Zrenjaninu je još 1992. godine glavna gradska ulica preimenovano iz ulice Maršala Tita u ulicu Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. U gradu danas nijedna ulica ne nosi ime maršala.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ali, u nekim od sela na teritoriji grada, Maršal Tito je preživeo, bar u imenima ulica. Tako Tito i dalje ima svoje ulice u Aradcu, Ečki, Elemiru, Tarašu, Tomaševcu, Belom Blatu, Farkaždinu, Jankovom Mostu i Lukinom Selu.

 

U Orlovatu je do 2010. glavni seoski trg nosio ime Maršala Tita, a od avgusta te godine preimenovan je u Trg Uroša Predića.

 

josip broz tito

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz