Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Jedini preostali kibic fenster ponosno stoji na zgradi u centru grada (Foto)

kibic fenster

Nekada skoro da nije bilo kuće čiji su domaćini držali do sebe da nije imala kibic fenster, ili u prevodu „prozor za posmatranje“. Bili su to prozori namenjeni ženskoj čeljadi u kući, a najviše mladim devojkama.

 

One su sa posebnog, isturenog prozora, sa kog vidiš sve, a tebe i vide i ne vide, posmatrale život na ulici, gledale momke koji su se ispred kuće špacirali i uzdisale.

 

PROČITAJTE JOŠ: Legendarni veslač Milorad Stanulov još od školskih dana gaji ljubav prema fotografiji

 

I starije ukućanke su sa kibic fenstera posmatrale život koji se odvijao napolju.

 

Ovi prozori bili su karakteristika imućnijih, građanskih kuća, ali kako su postali stvar prestiža i statusa, vrlo brzo su se našli i na kućama bogatijih paora.

 

kibic fenster

 

Vremena su se menjala, menjale su se navike, običaji i društvene norme, osvajale su se slobode, pa su kibic fensteri otišli u istoriju.

 

Tek poneki je sačuvan, baš kao i ovaj u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, jedini preostali u Zrenjaninu. Stoji ponosno na kući bogatog velikobečkerečkog trgovca Gaje Adamovića, sazidanoj još u prvoj polovini 19. veka.

 

Gaja Adamović bio je zadužbinar i dobrotvor srpskog naroda. Kao imućan i ugledan građanin, bio je član Matice srpske i član gradskog Senata. Nakon velike bune iz 1848. godine svoju kuću u glavnoj ulici poklonio je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini sa namerom da u njoj bude Srpska devojačka osnovna škola, koja je počela sa radom 1855. godine.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kuća je, pa i kibic fenster, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nakon sprovedenog postupka restitucije, zgrada je vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 

kibic fenster

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz