Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Legendarni veslač Milorad Stanulov još od školskih dana gaji ljubav prema fotografiji

milorad stanulov

Zrenjaninci, ali i ceo sportski svet, znaju ga kao vrhunskog veslača, jednog od najuspešnijih ovdašnjih sportista svih vremena. On je osvajač medalja na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, višestruki prvak Balkana i Jugoslavije. Malo njih, međutim, zna da Milorad Stanulov, osim veslanja, koje mu je obeležilo život od ranog detinjstva, ima još jednu strast koja takođe traje od školskih dana, a to je ljubav prema fotografiji.

 

Na poslednjoj godišnjoj izložbi, koju je organizovao zrenjaninski Foto klub CD13, Stanulov je za fotografiju „Izmaglica“ dobio posebnu pohvalu.

 

O velikoj ljubavi prema fotografiji, koja traje od osnovne škole, Stanulov je rado govorio za portal zrenjaninski.com.

 

PROČITAJTE JOŠ: Bili smo na licu mesta: Veliko interesovanje za prodaju robe u Pošti Srbije

 

– Fotografija je ušla u moj život jako rano, zahvaljujući foto sekciji koju smo imali u osnovnoj školi. Priključio sam se toj sekciji u višim razredima, a baš sam skoro pronašao diplomu za osvojeno drugo mesto na takmičenju koje je 1967. godine organizovala Narodna tehnika. U školi smo imali i kompletnu laboratoriju, pa sam naučio ceo proces izrade fotografije. Tada sam imao, kao i svi u to vreme, fotoaparat „Smena 8“, mada smo mi u kući imali neki stari fotoaparat „Krokus“ kojim, koliko se sećam, niko nije fotografisao – priča Milorad Stanulov za naš portal.

 

 

Milorad Stanulov: Svoje kolege sam zarazio fotografisanjem

 

Fotoaparat je Miloradu bio sastavni deo i tokom cele sportske karijere. Nosio ga je uvek sa sobom i fotografisao takmičenja, slobodne sate sa sportskim kolegama, sva putovanja…

 

– Mnogi mi kažu – da nije bilo tebe i tvog fotoaparata, ne bismo imali divne uspomene. Sedamdestih i osamdesetih nije bilo mnogo fotoaparata ali ni navike da se fotografiše kao što je to danas slučaj. Kad sam se vraćao sa svetskog prvenstva sa Novog Zelanda, u Singapuru sam kupio prvi fotoaparat sa elektronikom. Posebno mi je drago što sam svoje kolege zarazio fotografisanjem, pa sad razmenjujemo fotografije. Sada, kada sam u penziji i imam više slobodnog vremena, svu svoju foto arhivu digitalizujem. Mnoge fotografije nemam ni ja, jer se fotografije urade i podele. Skinuo sam kutije sa tavana i uživam u pronalaženju onoga što sam zaboravio. Imam skener, pa polako tokom zime skeniram ono što imam. Završio sam 1977, 1978 i 1979. godinu, a ove zime nastavljam dalje – priča Stanulov.

 

milorad stanulov

 

Voli da fotografiše sve što mu oko vidi i privuče pažnju

 

Naš sagovornik dodaje i da je nije bio previše aktivan u Foto klubu CD13, iako ga je oduvek privlačio.

 

– Ovaj Foto klub se zove CD 13, jer mu je sedište bilo u Ulici cara Dušana broj 13, a ja sam, idući u školu, svakog dana prolazio pored njega i uvek me je privlačilo ono što je iza. Sada kada imam više vremena, malo sam se više uključio. Poslao sam na konkurs više fotografija a, evo, „Izmaglica“ je pohvaljena. A fotografiju sam snimio u trenutku, na raftingu, mobilnim telefonom. I baš sam ponosan, jer je odluku doneo eminentni žiri – navodi Stanulov.

 

PROČITAJTE JOŠ: Upoznajte grupu „Krug“: Oni su mladi Zrenjaninci koji su kročili na muzičku scenu

 

Kaže i da voli da fotografiše sve što mu oko vidi i privuče pažnju.

 

– Volim da fotografišem ljude, prirodu, cveće, ptice, leptire, zgrade, sve što mi je zanimljivo. Od fotoaparata, ili sada češće mobilnog telefona, jednostavno se ne odvajam. Kad sam odlazio u penziju, u dogovoru sa kolegama, dobio sam na poklon vrhunski fotoaparat i sad mi je fotografisanje baš na visokom nivou. Leti sam često na Tisi, ona mi je neiscrpna inspiracija. Fotografija je moja velika ljubav. Ali, kad me pitaju, kažem da sam zaljubljenik, fotograf amater, bez pretenzija da to preraste u profesionalizam na bilo kom nivou – ističe Milorad Stanulov.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz