Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Ana Maker Baćić bavi se proizvodnjom predmeta od pruća (Foto)

ana maker baćić

Ana Maker Baćić i njen suprug druga su generacija koja se bavi proizvodnjom nameštaja i predmeta od pruća.

 

Ovim starim zanatom, koji polako izumire, bavili su se Anini roditelji koji su ga preneli iz Posavine u Vojvodinu, tačnije Novo Miloševo, gde su stigli kao izbeglice.

 

– Ovo je jako lep zanat i moja porodica se njime bavi već dugo godina – priča Ana, koju smo sreli na „Danima ovčarstva“ u Kumanu. – Nije lako napraviti ni najmanju korpu, a kamoli nameštaj, ali to je nešto u čemu uživamo i od čega živimo.

 

Pročitajte još: Zrenjaninac Marko Srdić s puno mašte stvara „Drveni svet“ (Foto)

 

Razne korpe i drugi predmeti, pa i nameštaj, prave se od vrbinog pruća. Po vrbino pruće, kaže Ana, moraju u zavičaj, u Bosnu, jer je tamo najkvalitetnije. Onda se nad prućem sprovodi poseban postupak kako bi ono postalo savitljivo i spremno za pletenje.

 

– Od kada su najlonske kese počele da se naplaćuju, mislim ne samo zbog cene nego i zbog trenutka osvešćivanja, nama je posao počeo intenzivnije da napreduje. Naš proizvod je potpuno ekološki. Mi korpe i nameštaj ne farbamo, samo ga zaštitimo lakom – objašnjava Ana Maker Baćić.

 

Sagovornica portala zrenjaninski.com dodaje da su najtraženiji proizvodi cegeri za pijacu, kojih ima u različitim veličinama. Ali, traže se i drugi proizvodi.

 

ana maker baćić

 

Podeli članak
sinovoz
FAM